Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Έρχονται φόροι «φωτιά» στα ακίνητα

Έρχονται φόροι «φωτιά» στα ακίνητα
Σε πολλαπλές επιβαρύνσεις για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων οδηγεί το νέο φορο-σοκ, που ζητάει για την αγορά η τρόικα, με αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες κατά 25%. 

Κι αυτό, γιατί οι φόροι σε πολλές περιπτώσεις δεν θα αυξηθούν κατά αυτό το ποσοστό, αλλά κατά πολύ υψηλότερα. 

Επιπλέον, το γεγονός πως οι δανειστές μας ζητούν η συγκεκριμένη αύξηση να ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς, θα αυξήσει φόρους και του 2011 ! Ας δούμε αναλυτικά τι θα αυξηθεί και πόσο:

Οι φόροι μεταβίβασης για αγορά/πώληση ακινήτου

Οι φόροι γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών

Τα έξοδα μεταβίβασης υπέρ δικηγόρων, συμβολαιογράφων κλπ. 

Η δαπάνη για έκδοση οικοδομικής άδειας

Η αμοιβή του μηχανικού

Τα Δημοτικά Τέλη

Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας

Όλα αυτά θα αυξηθούν απολύτως ανάλογα με το ποσοστό αύξησης των αντικειμενικών. Δηλαδή, κατά 25%. Προσέξτε, όμως ! Υπάρχουν και κάποιοι εφόροι και τέλη, το ύψος των οποίων θα αυξηθεί πολλαπλάσια του συγκεκριμένου ποσοστού. Δείτε γιατί:

Τεκμήρια: το τεκμαρτό εισόδημα υπολογίζεται με βάση ένα ποσό ανά τετραγωνικό, κλιμακωτά, ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου. Όμως, για όσα ακίνητα έχουν αντικειμενική άνω των 2.800 ευρώ/τ.μ., το κόστος χρήσης και συντήρησης αυξάνεται κατά 40% και αν η αντικειμενική είναι πάνω από 5.000 ευρώ, αυξάνεται κατά 70%. 

Αυτό σημαίνει πως όσα ακίνητα βρίσκονται σε ζώνες από 2.240-2790 ευρώ/τ.μ., θα έχουν αυξημένα τεκμήρια κατά 40% και όσα είναι σε ζώνες από 4.000-4.990 ευρώ/τ.μ., θα έχουν αυξημένα τεκμήρια κατά 70% ! 

Χαράτσι ΔΕΗ: το συγκεκριμένο τέλος υπολογίζεται με βάση ένα συντελεστή ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Αυτό σημαίνει πως, με το +25% στις αντικειμενικές, το χαράτσι θα αυξηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις (στις δημοφιλείς περιοχές, που βρίσκονται στη μέση κατηγορία αξιών) κατά 33%, ενώ στις πολύ ακριβές περιοχές η αύξηση θα είναι μόλις 14% ! 

ΦΑΠ 2011: Ο φόρος ακίνητης περιουσίας θα επηρεαστεί, όχι μόνο για φέτος, αλλά και για το 2011. Κι αυτό, γιατί ο φόρος κάθε χρονιάς υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία της 1ης Ιανουαρίου της επόμενης. Με δεδομένο ότι οι δανειστές μας ζητούν την αναδρομική αύξηση των αξιών από την 1/1/2012, αυτό σημαίνει ότι ο ΦΑΠ του 2011 θα υπολογιστεί με τις αυξημένες αντικειμενικές. 

Όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση πως το 25% θα είναι η αύξηση για όλες τις αντικειμενικές και όχι η μέση αύξηση. Αν είναι το μέσο ποσοστό, τότε σε πολλές περιοχές η επιβάρυνση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.








newsbeast

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης