Υλικά
100 ml ελαιόλαδο
250 γρ. κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
10 μεγάλα
φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο, με χωρισμένα
πλοκάμια
2 φύλλα δάφνης
1/2 λίτρο κρασί μαυροδάφνη
100 ml λευκό κρασί
250 ml σάλτσα ντομάτας
150 ml ζωμό κότας
Αλάτι
Πιπέρι
ΓΙΑ ΤΟΝ
ΤΡΑΧΑΝΑ:
500 ml ζωμό κότας
250 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500 γρ. ξινό
τραχανά αρωματισμένο με ντομάτα και δυόσμο
100 ml έξτρα παρθένο
ελαιόλαδο
100 ml λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το χταπόδι. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και
σοτάρουμε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το δυόσμο και το χταπόδι. Το
σοτάρουμε για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα φύλλα της δάφνης και
συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 6-7 λεπτά. Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη. Προσθέτουμε
την ντομάτα και το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε το σκεύος. Μαγειρεύουμε
για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. Αφαιρούμε το χταπόδι και το
κρατάμε στην άκρη. Πολτοποιούμε τη σάλτσα στο μπλέντερ σε δυνατή ταχύτητα και
την περνάμε από ψιλή σήτα.
Ετοιμάζουμε τον τραχανά. Σε μεγάλο τηγάνι
ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον τραχανά και
τα σοτάρουμε όλα μαζί για 3-4 λεπτά, ώστε να φύγει η μυρωδιά του αλευριού από
τον τραχανά. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το ζωμό κότας και
αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς και να πιει όλα τα
υγρά, γύρω στα 10 λεπτά. Αδειάζουμε τον ζεστό τραχανά στο μπλέντερ και τον
πολτοποιούμε σε δυνατή ταχύτητα, χτυπώντας συνεχώς μέχρι να γίνει χυλός.
Απλώνουμε τραχανά στο κέντρο κάθε πιάτου. Γύρω από τον τραχανά απλώνουμε τη
σάλτσα σαν στεφάνι. Τοποθετούμε από 2 πλοκάμια στο κέντρο κάθε πιάτου,
ραντίζουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με φρέσκο δυόσμο.