Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Kοτόπουλο σοτέ με πουρέ γλυκοπατάτας

Kοτόπουλο σοτέ με πουρέ γλυκοπατάτας (Γιάννης Λουκάκος)

Υλικά

Kοτόπουλο σοτέ 8 τεμ
πουρέ γλυκοπατάτα 200 γραμ
σάλτσα μπαλσάμικο 250 γραμ
σπαράγγια 100 γραμ
μαϊντανός φύλλα 50 γραμ
ξύσμα λεμονιού 400 γραμ
κάπαρη τηγανητή 40 γραμ

Kοτόπουλο στοτέ 
κοτόπουλο στήθος με πέτσα 4 τμχ
κοτόπουλο μπούτι με πέτσα 4 τμχ
ελαιόλαδο 30 γραμ
αλάτι 

Σπαράγγια 
σπαράγγια καθαρισμένα 100γραμ
βούτυρο 20 γραμ
ζωμό κοτόπουλο 30 γραμ


Σάλτσα μπαλσάμικο 
βούτυρο καβουρδισμένο 75 γραμ
βαλσάμικο 40 γραμ
θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο 1 κς
σχοινόπρασσο 1 κς
σταφίδα μαύρη μουλιασμένη 2 κς
αλάτι 1 γραμ

Πουρέ γλυκοπατάτα 
γλυκοπατάτες 1000 γραμ
βούτυρο καβουρδισμένο 30 γραμ
βαλσάμικο ξύδι 10 γραμ
αλάτι 

Εκτέλεση


Πιάτο
Τοποθετούμε τον πουρέ στο πιάτο και πάνω του ακουμπάμε ένα στήθος και ένα μπούτι κοτόπουλο. Περιχύνουμε με την σάλτσα και προσθέτουμε τον μαϊντανό, το ξύσμα και την κάπαρη. η τηγανητή κάπαρη γίνεται σε ένα τηγάνι με αρκετό καυτό ελαιόλαδο. Τηγανίζουμε γρήγορα μέχρι να «σκάσει» η κάπαρη και να σταματήσει να αφρίζει.


Κοτόπουλο σοτέ
Αλατίζουμε το κοτόπουλο καλά και από τις 2 πλευρές. τοποθετούμε σε καυτό τηγάνι με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε από την μεριά της πέτσας μέχρι να γίνει τραγανή. γυρνάμε πλευρά και τελειώνουμε το μαγείρεμα.


Σπαράγγια
Βράζουμε τα σπαράγγια σε μεγάλη ποσότητα κοχλάζοντος και αλατισμένου νερού. αποσύρουμε και προσθέτουμε σε ένα τηγανάκι σε δυνατή φωτιά με το βούτυρο και τον ζωμό μέχρι να γλασαρουν Σάλτσα μπαλσάμικο Καβουρδίζουμε το βούτυρο όπως για τον πουρέ. προσθέτουμε στην κατσαρόλα το βαλσάμικο ξύδι (προσοχή θα αφρίσει) και έπειτα όσο από τον ζωμό χρειάζεται για να γίνει εύγευστη η σάλτσα και σε σχετικά αραιή πυκνότητα. προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά αποσύρουμε από την φωτιά και διορθώνουμε την γεύση αναλόγως


Πουρέ γλυκοπατάτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180c Πλένουμε τις γλυκοπατάτες καλά και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν τελείως 45 λεπτά περίπου. μόλις κρυώνουν λίγο τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από μύλο η από ένα πολυμηχάνημα (multi) ώστε να τις αλέσουμε. εάν ο πουρές έχει πολλά υγρά τον τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και τοποθετούμε το μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρώς και να αποκτήσει έντονο άρωμα. προσθέτουμε στον πουρέ μαζί με το βαλσάμικο και αλατίζουμε σύμφωνα με την αρεσκεία μας. σε αυτοί το σημείο διατηρούμε ζεστό για σερβίρισμα είτε κρυώνουμε γρήγορα για να αναθερμάνουμε όταν χρειάζεται. ο πουρές μπορεί να κρατηθεί στην συντήρηση για 3 ημέρες.


Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης