Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Σάλτσα ολλανδέζ






ΥΛΙΚΑ
για 700 γρ 
  • 1 κτσ ξίδι απο λευκό κράσι
  • 1 κτσ κόκκους λευκού πιπεριού, θρυμματισμένους
  • 4 κρόκους αυγών
  • 250 γρ βούτυρο, λαμπικαρισμένο και χλιαρό
  • λίγο αλάτι
  • χυμός 1/2 λεμονιού

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά, Χρόνος μαγειρέματος:12 με 15 λεπτά
Εκτέλεση
  1. Σε μια κατσαρόλα αναμίξτε το ξίδι λευκού κρασιού με 4 κτσ νερό κρύο και το πιπέρι. Συμπυκνώστε κατά 1/3 βράζοντας και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
  2. Προσθέστε τους κρόκους αυγών στο κρύο συμπυκνωμένο μίγμα και ανακατέψτε με ένα σύρμα. Βάλτε την κατσαρόλα σε έμμεση φωτιά πού χαμηλή και συνεχίστε το ανακάτεμα. Βεβαιωθείτε ότι το σύρμα έρχεται σε επαφή με το κάτω μέρος της κατσαρόλας.
  3. Αυξήστε σταδιακά τη θερμοκρασία έτσι ώστε η σάλτσα να γαλακτωματοποιηθεί βαθμιαία, και μετά από 8 με 10 λεπτά να έχει γίνει πολύ λεία και κρεμώδης. Μην επιτρέψετε να αυξηθεί η θερμοκρασία της σάλτσας περισσότερο απο τους 60 C.
  4. Εχοντας αποσύρει από τη φωτιά και ενώ ακόμα ανακατεύετε περιχύστε το χλιαρό λαμπικαρισμένο βούτυρο με σταθερή ροή. Καρυκέψτε τη σάλτσα με αλάτι. Την τελευταία στιγμή προσθέστε ανακατεύοντας το χυμό λεμονιού. Σουρώστε τη σάλτσα μέσα από μια λεπτή σίτα για να ελαχιστοπιήσετε τους θρυμματισμένους κόκκους, αν απαιτείται και σερβίρετε αμέσως.
Παραλαγγή: για να κάνετε σάλτσα νουαζέτ προσθέστε 50 γρ σκούρο βούτυρο ( νουαζετ) στην έτοιμη ολλανδεζ. Αυτή η σάλτσα είναι ακόμα πιο ντελικάτη από την ολλανδέζ και είναι ιδιαίτερα γευστική με ψάρι

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης