Όπως όλοι οι μύες, έτσι και εκείνοι που συγκρατούν τη μήτρα χαλαρώνουν αν δεν τους γυμνάσεις. Και αυτό φυσικά έχει συνέπειες στο σεξ και όχι μόνο. Πρόκειται για ασκήσεις της ευαίσθητης περιοχής που μπορείς να τις κάνεις παντού…
ακόμα και στο γραφείο ή την ώρα που απολαμβάνεις τον καφέ με τις φίλες σου. Όλα αυτά, αφού έχεις μάθει να τις κάνεις σωστά.
Ο μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος Δημήτρης Μπιλάλης μας εξηγεί τι είναι ακριβώς οι ασκήσεις Kegel, πως μπορείς να τις ξεκινήσεις και τι ακριβώς σου προσφέρουν.
Τι είναι οι ασκήσεις Kegel;
Τι είναι οι ασκήσεις Kegel;
Ονομάζονται έτσι από τον γιατρό που τις επινόησε τον Dr. Kegel. Σκοπός τους είναι να σφίξουν οι δύο βασικοί μύες που βρίσκονται κατά μήκος της μήτρας, τη στηρίζουν και την περιβάλουν. Οι μύες αυτοί ονομάζονται συχνά και μυικό τρίγωνο.
Δεν έχεις παρά να ξαπλώσεις στο έδαφος δοκιμάζοντας να συσφίξεις τους συγκεκριμένους μύες. Η άσκηση έγκειται στο να κρατήσεις τους μύες αυτούς σφιγμένους για κάποια δευτερόλεπτα. Αρχικά κράτησέ τους μετρώντας μέχρι το 3. Στη συνέχεια χαλάρωσέ τους και μέτρα και πάλι μέχρι το 3. Κάνε 10 με 15 επαναλήψεις κάθε φορά. Με τον καιρό και την εξάσκηση θα μπορέσεις να αυξήσεις το χρόνο για καλύτερα αποτελέσματα.
Οι ασκήσεις Kegel είναι ο μοναδικός και απόλυτα φυσικός τρόπος που έχουμε προκειμένου να ασκούμε τον πυελικό υμένα, ιδιαίτερα μετά τον τοκετό. Για να καταλάβεις ακριβώς σε ποιους μύες αναφέρονται οι ασκήσεις, φαντάσου εκείνους που χρησιμοποιούμε όλοι – άνδρες και γυναίκες - όταν θέλουν να διακόψουν την ούρηση.
Σε τι με βοηθούν;
Όσο πιο γυμνασμένοι είναι οι μύες της περιοχής, τόσο πιο έντονα βιώνεις το σεξ.
Με την κατάλληλη προσπάθεια θα ενδυναμώσεις του μύες της πυέλου (μυικό σύστημα που τονώνει την περιοχή της μήτρας), απολαμβάνοντας έτσι καλύτερα το σεξ, αλλά και προλαμβάνοντας και την ανεπιθύμητη ακράτεια, ελέγχοντας καλύτερα τις συσπάσεις των μυών στο σημείο.
Όσο πιο γυμνασμένοι είναι οι μύες της περιοχής, τόσο πιο έντονα βιώνεις το σεξ.
Με την κατάλληλη προσπάθεια θα ενδυναμώσεις του μύες της πυέλου (μυικό σύστημα που τονώνει την περιοχή της μήτρας), απολαμβάνοντας έτσι καλύτερα το σεξ, αλλά και προλαμβάνοντας και την ανεπιθύμητη ακράτεια, ελέγχοντας καλύτερα τις συσπάσεις των μυών στο σημείο.
Γιατί αν οι ηβοκοκκυγικοί μύες, όπως λέγονται, χαλαρώσουν, είναι πολύ πιθανό να μην αισθάνεσαι όπως ένιωθες κατά τη διάρκεια του σεξ στο παρελθόν!
Όταν ελέγχεις τους μύες στην περιοχή, τότε διευκολύνεσαι και κατά τη διάρκεια του τοκετού. Γιατί είναι αυτοί οι μύες που χρησιμοποιείς για να σπρώξεις.
Και αντρική υπόθεση… Βοηθούν στην ενδυνάμωση της στύσης
Το ίδιο άλλωστε μπορεί να κάνει και ο σύντροφός σου, για να δει βελτίωση κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής. Επειδή αυτοί οι μύες είναι παρόμοιοι και στον ανδρικό οργανισμό, η ίδια άσκηση βοηθά στη ενδυνάμωση της στύσης. Καθυστερεί την εκσπερμάτιση και συμβάλει στον έλεγχο του οργασμού.
Οι μύες χαλαρώνουν όταν…Όπως και όλοι οι μύες του σώματος, έτσι και αυτοί γύρω από την πύελο μπορούν να ατροφήσουν ή να δυναμώσουν. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες για να ατροφήσουν είναι:
- Κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης
- Μετά από τη γέννα
- Εξαιτίας της υπερβολικής αύξηση του σωματικού βάρους
- Λόγω ορμονικών προβλημάτων και συγκεκριμένα μειωμένων επιπέδων οιστρογόνων και
- Με την πάροδο των χρόνων, εξαιτίας της γήρανσης
Τσέκαρε αν κάνεις τις ασκήσεις σωστά. Πώς;Επειδή πρόκειται για μύες στο εσωτερικό του σώματος, τους οποίους και δεν μπορείς να εντοπίσεις εύκολα από μόνη σου, είναι σημαντικό να κάνεις μια προεργασία ώστε να είσαι σίγουρη για το σημείο που βρίσκονται και τον τρόπο που θα μπορέσεις να τους “κινήσεις”!
Δεν είναι εύκολο. Θα πρέπει να προσπαθήσεις να συστέλεις τον μυ και να κρατηθείς σε αυτήν τη θέση για αρκετά δευτερόλεπτα.
Υπάρχουν 3 μέθοδοι για να τσεκάρεις αν χρησιμοποιείς τους σωστούς μύες, δηλαδή κάνεις σωστά την άσκηση:
1. Δοκίμασε να σταματήσεις τη ροή των ούρων, όσο βρίσκεσαι στην τουαλέτα. Αν μπορείς να το κάνεις, τότε χρησιμοποιείς τους σωστούς μύες!
2. Ξάπλωσε ανάσκελα και με τα δάκτυλα στο αιδοίο πίεσε σαν να προσπαθείς να σταματήσεις τα ούρα να εξέλθουν από την κύστη. Αν νιώθεις το σημείο που αγγίζεις με τα δάκτυλα να σφίγγει, τότε πιέζεις τους σωστούς μύες.
3. Φαντάσου πως προσπαθείς να σταματήσεις τον αέρα που περνά από το σημείο της κύστης. Για να το πετύχεις χρησιμοποιείς του κατάληλους μύες.
Το παραπάνω “τεστ” είναι πολύ σημαντικό καθώς 1/3 των γυναικών που ξεκινούν τις ασκήσεις το κάνουν πιέζοντας λάθος μύες. Θα βοηθήσει πολύ να δουλέψεις αρχικά με τον γιατρό σου, ο οποίος και θα σου υποδείξει τη σωστή τεχνική.
Συμβουλές για να ξεκινήσεις τις Kegel τώρα!
Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα, όπως ακριβώς τα περιγράφει ο Μαιευτήρας Χειρουργός γυναικολόγος Δημήτριος Μπιλάλης και θα μάθεις να κάνεις τις ασκήσεις καθημερινά!
- Μην πιέζεις άλλους μύες ταυτόχρονα. Να είσαι προσεκτική ώστε να μην σφίγγεις το στομάχι, τα πόδια ή άλλους μύες, γιατί αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους μύες της κύστης. Συγκεντρώσου και πίεσε μόνο το σωστό σημείο. Πάρε βαθειές και συχνές αναπνοές!
- Η επανάληψη είναι πολύ σημαντική. Όταν ξεκινάς με τις ασκήσεις Kegel, φρόντισε να βρεις ένα ήσυχο μέρος για να μπορείς να συγκεντρωθείς. Πολλές γυναίκες επιλέγουν το μπάνιο ή την κρεβατοκάμαρά τους!
- Επανάλαβε τις ασκήσεις τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα. Κάθε μέρα, κάνε τις ασκήσεις σε τρεις διαφορετικές θέσεις. Ξαπλωμένη, καθιστή και στεκόμενη όρθια. Όταν κάνεις τις ασκήσεις και από τις 3 θέσεις, τότε οι μύες της περιοχής τους κάνουν πιο δυνατούς. Αρκούν 5 λεπτά, τρεις φορές την ημέρα. - Έχε υπομονή. Μην τα παρατάς! Μπορεί να μην βλέπεις βελτίωση, αν έχεις πρόβλημα ακράτειας. Χρειάζονται 3 με 6 εβδομάδες εξάσκησης για να δεις διαφορά. Ενδέχεται βέβαια, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι ασκήσεις να μην αρκούν. Σε κάθε περίπτωση συμβουλέψου τον γυναικολόγο σου.
- Πρόσεξε πολύ κάθε φορά που πρέπει να χρησιμοποιείς τους πυελικούς μύες. Όποτε υπάρχει πίεση στην ουροδόχο κύστη, όπως όταν φτερνίζεσαι, σηκώνεσαι από την καρέκλα ή χοροπηδάς, τότε οι πυελικοί μύες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εκτέλεση των συγκεκριμένων ενεργειών.
Πιέζοντας συνειδητά τις ασκήσεις πριν από αυτές τις ενέργειες, μπορείς να προλάβεις ζημιά στους μύες και να μειώσεις τα ατυχήματα, αλλά και τη συχνότητα των συμπτωμάτων ακράτειας.