Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ποιες τροφές βελτιώνουν τη διάθεσή μας;


       Μελέτες δείχνουν ότι οι τροφές επηρεάζουν τη χημική σύσταση των νευροδιαβιβαστών (χημικών ουσιών που συντελούν στη μεταβίβαση νευρικών σημάτων από κύτταρο σε κύτταρο), με αποτέλεσμα να επιδρούν σημαντικά στη διαμόρφωση της διάθεσής μας.
Τον σημαντικότερο ρόλο στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών που ευθύνονται για την καλή μας διάθεση και την ενεργητικότητά μας διαδραματίζει ένα αμινοξύ που λέγεται τυροσίνη, το οποίο προκύπτει από τη διάσπαση πρωτεϊνικών τροφών.
Επιπροσθέτως, το σύμπλεγμα βιταμινών B (όπως το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη Β12) επηρεάζει σημαντικά την ενεργητικότητα, τη μνήμη μας αλλά και τη διάθεσή μας.
Το φυλλικό οξύ επιδρά στην επαρκή σύνθεση μιας ουσίας με αντικαταθλιπτική δράση που συμβάλλει στην ανάπτυξη σεροτονίνης, μιας ορμόνης που διεγείρει το αίσθημα ευτυχίας και χαλάρωσης. Η προτεινόμενη ποσότητα φυλλικού οξέος για τους άνδρες είναι 400mg και για τις γυναίκες 200mg ημερησίως.
Οι πλουσιότερες τροφές σε φυλλικό οξύ είναι το παντζάρι, οι φράουλες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (το σπανάκι, ο μαϊντανός, το μαρούλι και το γογγύλι) και τα ξερά φασόλια.
Οι κυριότερες τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β6, που είναι απαραίτητη για την υγεία του νευρικού συστήματος, είναι το σπανάκι, οι κόκκινες πιπεριές και το σκόρδο. Άλλες πηγές είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, η μπανάνα, το πεπόνι και το σέλινο.
Τέλος, η βιταμίνη B12, αναγκαία για ένα υγιές νευρικό σύστημα, βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικές τροφές, όπως το κρέας, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και τα αυγά.
Συμπερασματικά, τροφές πλούσιες σε βιταμίνες B12, B6 και φυλλικό οξύ είναι σημαντικές για τη διαφύλαξη της ενεργητικότητας, αυξάνουν τη μνήμη και βελτιώνουν τη συγκέντρωση. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην καθημερινή μας διατροφή, έτσι ώστε η διάθεσή μας να βρίσκεται στα... ύψη!

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης