Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Και όμως οι πολίτες πληρώνουν...



      Συνεπείς απέναντι στην εφορία, ακόμη και με τα έκτακτα μέτρα, εμφανίζονται οι πολίτες, αφού πλήρωσαν
τις έκτακτες εισφορές και εκτόξευσαν τα έσοδα του δημοσίου τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα ύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, σημειώθηκε εισροή εσόδων 650 εκατ. ευρώ από τις έκτακτες εισφορές σε εισοδήματα, τεκμήρια και ελεύθερους επαγγελματίες.
Δεδομένου ότι από την πρώτη παρτίδα 2,3 εκατομμυρίων πολυεκκαθαριστικών, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκούσε έσοδα 1,6 δισ. ευρώ (σε έως και έξι μηνιαίες δόσεις), γίνεται αντιληπτό ότι αρκετοί φορολογούμενοι εξόφλησαν εφάπαξ την έκτακτη εισφορά προκειμένου να επωφεληθούν της έκπτωσης 5%. 
Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα προγράμματα εξόφλησης μέσω πιστωτικών καρτών που παρέχουν οι τράπεζες, μέσω των οποίων ο φορολογούμενος επωφελείται από έκπτωση 5%, ενώ παράλληλα εξοφλεί τον φόρο του σε δόσεις χωρίς επιβάρυνση.
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε αύξηση των δημοσίων εσόδων τον Σεπτέμβριο κατά 10,65%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, κάτι που αναμε΄νεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω του δόρου μέσω της ΔΕΗ.
Μάλιστα τα έσοδα από τις εφορίες ήταν αυξημένα κατά 22%, ωστόσο αντισταθμίστηκαν από τη μείωση των εοσόδων από το ΦΠΑ και τα τελωνεία.

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης