Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

“Ας ταπεινωθώ, αρκεί να σωθεί η χώρα”


   Σε μια εξομολόγηση εκ βαθέων ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος σήμερα εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας και άλλες δυσάρεστες αποφάσεις, περιγράφει τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τα αδιέξοδα των κολασμένων μηνών που έρχονται για όλους. Ο υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που λάμβανα η κυβέρνηση σε συμφωνία με την τρόικα είναι πολλά και δύσκολα αλλά, όπως επισημαίνει, έπρεπε να σταλεί ένα μήνυμα στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να βγει από την κρίση.

Σημειώνει ότι κάθε νέα διαρθρωτική αλλαγή δημιουργεί μια εστιασμένη κοινωνική αντίδραση και ότι ο ίδιος έχει στοχοποιηθεί προσωπικά από τη Νέα Δημοκρατία και από ένα σύστημα φιλικών προς αυτήν μέσων και δημοσιογράφων. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο "Βήμα της Κυριακής" μιλάει νια τον ασύμμετρο αγώνα που δίνει η κυβέρνηση, διαβεβαιώνει ότι η έκτη δόση είναι εξασφαλισμένη και εξηγεί τι θα γίνει τελικά με την εργασιακή εφεδρεία.
Τι είναι αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στην ευρωζωνη; Γιατί υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα και η ασάφεια; Γιατί τίθεται σε αμφισβήτηση η απόφαση της 21ης Ιουλίου;
Αυτό είναι ένα ερώτημα που συνδέεται με όλα όσα αφορούν και τη χώρα μας, αλλά όχι μόνον ή κυρίως τη χώρα μας. Στην πραγματικότητα παρακολουθούμε την ένταση που δημιουργείται ανάμεσα στην ανάγκη το ευρώ να υποστηριχθεί από ένα ανάλογο επίπεδο πολιτικής και θεσμικής ολοκλήρωσης και την αίσθηση του εθνικού συμφέροντος και των εθνικών προτεραιοτήτων που έχουν όλα τα κράτη μέλη και πρωτίστως τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα. Η απόφαση της 21ης Ιουλίου έχει μία θεσμική αλλά και μία οικονομική διάσταση, εμπεριέχει μια κατανομή βαρών, βασίζεται σε μια "χρηματοοικονομική μηχανική", η οποία εξαρτάται από τη διακύμανση διαφόρων παραμέτρων, όπως είναι π.χ. τα επιτόκια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται συνεχώς νέοι υπολογισμοί, νέες αξιολογήσεις.
Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν αφορά το θεσμικό κέλυφος που έχει διαμορφωθεί και που συνδέεται με τον νέο ρόλο του EFSF, ο οποίος ήδη κυρώνεται από τα κοινοβούλια κρατών μελών και κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με πλειοψηφία που υπερβαίνει τα 2 3. Δεν αφορά την ανάγκη να στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα με νέους πόρους από τον επίσημο τομέα, δηλαδή από τους θεσμικούς μας εταίρους, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που είναι αναπόσπαστο πλέον τμήμα της όλης διαδικασίας .
Την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε υπό κατάληψη με την τρόικα στην Αθήνα. Η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει την κοινωνική πίεση;
Αν κάποιος έχει στο μυαλό του ένα σχήμα όπου από τη μία μεριά υπάρχει η κυβέρνηση και από την άλλη η κοινωνία, η οποία αντιδρά ή πιέζει, τότε φοβάμαι ότι είναι δύσκολο να συνεννοηθούμε. Η κυβέρνηση ενεργεί χάριν ποίου και προς όφελος ποίου Πιστεύετε πραγματικά ότι υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία, ενώ θα μπορούσε να λάβει αποφάσεις ήπιες, φιλικές για τον πολίτη, με λιγότερους φόρους, με περισσότερες αναπτυξιακές παρεμβάσεις, με μεγαλύτερες παροχές, δεν το κάνει γιατί αυτό ικανοποιεί τι ... Την ιδεοληψία της ή την υποχρέωση της να υπηρετήσει το διεθνές κεφάλαιο ή την τρόικα;
Πρόκειται για μια χυδαία δημαγωγική προσέγγιση, η οποία δεν επιτρέπει στην κοινωνία να σκεφθεί γύρω από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση ανάγκης, ενεργούμε υπό συνθήκες εξαιρετικά πιεστικές, προκειμένου να διαφυλάξουμε την υπόσταση και την προοπτική της χώρας και προκειμένου να ξαναδώσουμε στη χώρα το κύρος και την ισχύ που έχει χάσει, όχι μόνο οικονομικά αλλά δυστυχώς και πολιτικά.
Με την εργασιακή εφεδρεία τι θα γίνει τελικά;
Έχουμε με πάρα πολύ μεγάλο κόπο και πολύ μεγάλη προσοχή, και έπειτα από πολλές συζητήσεις με την τρόικα, διαμορφώσει ένα σχήμα για την εργασιακή εφεδρεία που βασίζεται σε διαφανή, αντικειμενικά και απροσωπόληπτα κριτήρια. Δημιουργεί το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος και οδηγεί στην εφεδρεία αυτούς που έχουν συγκριτικά τις περισσότερες προϋποθέσεις να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της νέας αυτής κατάστασης.
Για να καταλήξουμε στο σχήμα της εφεδρείας συζητήσαμε διάφορες προτάσεις, μεταξύ των οποίων και τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας που θέσαμε υπ' όψιν της τρόικας. Η εργασιακή εφεδρεία δεν ολοκληρώνεται όμως θεσμικά αν δεν συνδεθεί με μια μεγάλη και πλήρη διοικητική μεταρρύθμιση, με τη συνολική αναδιοργάνωση του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με τη δραστική μείωση φορέων και υπηρεσιών και με τη συνολική, αξιοκρατική, επαναξιολόγηση του προσωπικού.
Σας κατηγορούν για τρία μεγάλα σφάλματα στους τρεις μήνες που αναλάβατε το υπουργείο Οικονομικών, για τον τρόπο που χειριστήκατε το θέμα των εγγυήσεων που ζητούσε η Φινλανδία, για την απόπειρα πολιτικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα και για τη σπουδή να ανακοινώνετε νέα μέτρα, όπως αυτό με πς αποδείξεις. Τι απαντάτε;
Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία και ένα σύστημα φιλικών προς αυτή μέσων και δημοσιογράφων με στοχοποιούν προσωπικά γιατί ίσως νιώθουν ότι η παρουσία μου στο υπουργείο Οικονομικών και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης αλλάζει κάπως τα πολιτικά δεδομένα και μειώνει την πιθανότητα να ικανοποιηθούν οι σχεδιασμοί του κ. Σαμαρά.
Είναι μάλιστα απορίας άξιον πώς με έναν σχεδόν αυτόματο, για να μην πω μαγικό, τρόπο η γενικευμένη συζήτηση για τη βαθιά διαρθρωτική κρίση του κομματικού συστήματος αντικαταστάθηκε από μια συζήτηση για την πιο συμβατική λύση που μπορεί να φανταστεί κανείς, την επάνοδο της πιο συντηρητικής εκδοχής του κομματικού συστήματος που χειρίστηκε τη χειρότερη, δημοσιονομικά, περίοδο της χώρας, δηλαδή την περίοδο 2004 2009.
Έχω εξηγήσει και στον κ. Σαμαρά ότι ο ισχυρισμός του σε σχέση με το ζήτημα των εγγυήσεων με τη Φινλανδία είναι προκλητικά αβάσιμος και αντιβαίνει προς ρητές και επίσημες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup, τις οποίες κλήθηκε να εφαρμόσει και σωστά εφάρμοσε η Ελλάδα προστατεύοντας τον εαυτό της.
Και θα καλούσα τον κ. Σαμαρά να κάνει υπομονή λίγων ημερών για να καταδειχθεί το μέγεθος της ανυπομονησίας του να μου ασκήσει κριτική και του σφάλματος του.
Η κατηγορία για απόπειρα πολιτικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα ήθελα να μου εξηγηθεί πώς συνάδει με τη θεμελιώδη πολιτική υπόσχεση και διακήρυξη του κ. Σαμαρά ότι θα επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο. Αυτός θα επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο και εμείς δεν μπορούμε να θέσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων τη βαθιά ύφεση και τις θυσίες του ελληνικού λαού; Το δε μέτρο για τις αποδείξεις είναι ένα πολύ μεγάλο δίλημμα, ένα κριτήριο σοβαρότητας και υπευθυνότητας.
Πρέπει ο κ. Σαμαράς να απαντήσει αν είναι υπέρ ή κατά του μέτρου αυτού, για να δούμε αν είναι υπέρ της οριστικής δημοσιονομικής διάσωσης και της φορολογικής δικαιοσύνης ή αν ενθαρρύνει τη μάχη οπισθοφυλακής που δίνουν οι δυνάμεις της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας .
Σας έχει πέρασα ποτέ από το μυαλό το ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει η χώρα στα χέρια σας και να αναγκαστείτε να πείτε το νέο δυστυχώς επτωχεύσαμεν;
Έχει ποτέ περάσει από το δικό σας μυαλό και το μυαλό κάθε άλλου Έλληνα πολίτη το ενδεχόμενο αυτό Αν λοιπόν έχει περάσει από το μυαλό κάποιου, τότε αυτός πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση. Το ζήτημα δεν είναι αν η χώρα θα χρεοκοπήσει στα χέρια μου, αλλά αν η χώρα θα χρεοκοπήσει επειδή δεν κινήθηκαν έγκαιρα τα χέρια και το μυαλό των πολιτών της.
Εκτιμάτε ότι η έκτη δόση είναι εξασφαλισμένη;
Εφόσον εμείς λαμβάνουμε τόσο δύσκολες αποφάσεις και ο ελληνικός λαός επωμίζεται τόσο μεγάλες θυσίες, ναι, η έκτη δόση είναι εξασφαλισμένη. Όχι όμως επειδή υπάρχει κάποιος αυτοματισμός, αλλά επειδή εμείς κάναμε και θα κάνουμε αυτά που πρέπει.
Ο κ. Σόιμπλε έβαλε στο τραπέζι την αναθεώρηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Επιπλέον επτά χώρες της ευρωζώνης φέρονται να συζητούν το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους ως και 50%. Αυτά τα σενάρια είναι υπαρκτά;
Εμείς σεβόμαστε και εφαρμόζουμε τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Δεν κινούμαστε μονομερώς, κινούμαστε ως κράτος μέλος της ευρωζώνης και σε απόλυτο συντονισμό με τους θεσμικούς μας εταίρους. Δεν είναι δουλειά του Έλληνα υπουργού Οικονομικών να συζητεί για σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ούτε για φήμες ή υπαινιγμούς.
Σημασία έχει να εφαρμοστούν αποφάσεις οι οποίες διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη, πραγματική βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Γι' αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να εφαρμοστεί το νέο Πρόγραμμα, γιατί η εφαρμογή του θα αλλάξει τα επίπεδα ρευστότητας. Γιατί χωρίς ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους αναπτυξιακούς στόχους. Το σχέδιο που ακολουθεί η χώρα είναι: α) λήψη των αναγκαίων μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012, β) επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, γ) θετική αποτίμηση της τρόικας, δ) εκταμίευση της έκτης δόσης, ε) κύρωση του νέου θεσμικού πλαισίου του EFSF, στ) ολοκλήρωση της ουσιαστικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο σχέδιο για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, ζ) έναρξη της πλήρους εφαρμογής του νέου Προγράμματος και αλλαγή των επιπέδων ρευστότητας στην ελληνική πραγματική οικονομία.
Στις συνεδριάσεις του Eurogroup έχει επιστρέψει ένα κλίμα απαξίωσης για την Ελλάδα. Η Κριστίν Λαγκάρντ απαίτησε από εσάς και από τον Πρωθυπουργό να δώσετε γραπτές διαβεβαιώσεις. Δεν αισθάνεστε ταπεινωμένος μπροστά σε αυτή την κρίση αξιοπιστίας;
Μα προφανώς υπάρχουν βαθιά ριζωμένα, αρνητικά στερεότυπα για την Ελλάδα και τον Έλληνα, στερεότυπα προσβλητικά, ταπεινωτικά. Όταν είσαι δημοσιονομικά εκτροχιασμένος και εξαρτάσαι από τη βοήθεια των θεσμικών σου εταίρων, εξαρτάσαι από τον δανεισμό, εξαρτάσαι από αποφάσεις που παίρνουν άλλοι τις οποίες πρέπει να εξηγούν στα κοινοβούλιά τους και στους λαούς τους , τότε προφανώς υπάρχει και πρόβλημα εκβιασμού εκ μέρους του ανεξέλεγκτου τμήματος της διεθνούς αγοράς, υπάρχει και πρόβλημα ταπείνωσης της χώρας.
Προσωπικά οφείλω να αποδεχθώ ταπεινώσεις, αν αυτές ωφελούν τη χώρα μου. Σημασία έχει η χώρα μου να μην ταπεινώνεται. Αλλά οι ταπεινώσεις που μπορεί να δεχθεί κανείς στο εξωτερικό δεν είναι τίποτα μπροστά στην ταπείνωση που προκαλεί η αδικία του ασυγκράτητου λαϊκισμού και της δημαγωγίας στο εσωτερικό. Δυστυχώς, για πολλούς ισχύει το “ου γαρ οίδασι τι ποιούσι”.
Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας μέσα στην ευρωζώνη;
Οποιαδήποτε συζήτηση για χρεοκοπία είναι είτε αφελής και ανιστόρητη είτε επικίνδυνη, εκτός και αν κάποιοι παίζουν με τις λέξεις χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενο τους. Εγώ γνωρίζω ότι η πλειονότητα των Ελλήνων θέλει να διαφυλάξει τις δουλειές της, τις περιουσίες της, το εισόδημά της, τις προοπτικές των παιδιών της. Γι' αυτό αγωνιζόμαστε εμείς. Και έχω πει ότι ο αγώνας μας είναι ασύμμετρος γιατί αν πετύχουμε και μπορούμε να πετύχουμε στη μνήμη των πολιτών θα μείνουν μόνο οι περικοπές και οι θυσίες. Αν αυτός ο αγώνας χαθεί, τότε θα βρεθούμε σε συνθήκες που θα καθιστούν περιττή οποιαδήποτε συζήτηση του τύπου "εγώ σ' τα έλεγα, αλλά δεν με άκουγες".
24h NewsRoom

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης