Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Οι 8 εχθροί του ανοσοποιητικού συστήματος

Για να παραμείνουμε υγιείς δεν αρκεί μόνο να χρησιμοποιούμε απολυμαντικό χεριών, ούτε να αποφεύγουμε όποιον τολμήσει να βήξει σε ακτίνα ενός μέτρου από εμάς. Υπάρχουν και άλλες συνήθειες που μπορούν να μας βλάψουν -και μάλιστα 8 στον αριθμό. ..


Η υγεία είναι το πρώτο πράγμα που ευχόμαστε στις γιορτές και πράγματι είναι το πιο σημαντικό για όλους μας. Κι ενώ όλοι συμφωνούμε σε αυτό, οι περισσότεροι δεν παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις ως προς το πώς να προστατέψουμε τον εαυτό μας, καταλήγοντας συνεχώς με ένα πακέτο χαρτομάντιλα στο γραφείο μας, με το θερμόμετρο μόνιμο αξεσουάρ στο κομοδίνο μας και το φτέρνισμα να αποτελεί τη μοναδική μας… φυσική δραστηριότητα. 

Αν αναρωτιέστε γιατί αφού πλένετε συνεχώς τα χέρια σας, αποφεύγετε τους κλειστούς χώρους και τρέχετε μακριά από όσους σπέρνουν μικρόβια προς πάσα κατεύθυνση αρρωσταίνετε συνεχώς, τότε ίσως σας λύσουν τις απορίες κάποιες από τις παρακάτω συνήθειές σας που δεν είχατε σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί να βλάπτουν το ανοσοποιητικό σας. 

1. Η έλλειψη φίλων

Είναι άλλο πράγμα να αποφεύγετε να πίνετε νερό από τον ψύκτη της δουλειάς τον οποίο έχουν χρησιμοποιήσει όλοι με λερωμένα χέρια κι άλλο να έχετε απομονωθεί από όλο το υπόλοιπο γραφείο προκειμένου να μην κολλήσετε τη γρίπη. Εξάλλου στην πραγματικότητα οι έρευνες δείχνουν ότι όσο λιγότερους φίλους έχει ένας άνθρωπος, τόσο πιο πιθανό είναι να αρρωσταίνει συχνά, να αγχώνεται περισσότερο και να ζήσει τελικά λιγότερο από τους πιο κοινωνικούς συνανθρώπους του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης αποδείχτηκε ότι όσοι είχαν 6 ή περισσότερες κοινωνικές διασυνδέσεις στη ζωή τους ήταν 4 φορές πιο δυνατοί στο να καταπολεμήσουν τους ιούς και τα κρυώματα σε σχέση με τους υπόλοιπους. Τονώστε, λοιπόν τις κοινωνικές σας σχέσεις, περάστε από το γραφείου του συναδέλφου να πείτε μια «καλημέρα» και αφιερώστε χρόνο στους φίλους σας, αν θέλετε φέτος το θερμόμετρο να σας είναι άχρηστο. 

2.Ο κακός ύπνος 

Κάντε μια αναδρομή της ζωής σας, σκεφτείτε πότε συνήθως αρρωσταίνετε και θα διαπιστώσετε ότι οι αρρώστιες σας «χτυπούσαν» συνήθως μετά από ένα κουραστικό πρότζεκτ στη δουλειά που σας κρατούσε ξύπνιους όλο το βράδυ, μετά από γιορτές που το «ρίξατε έξω» λίγο παραπάνω κ.ο.κ. Το κοινό σε όλα τα παραπάνω είναι ο φτωχός ύπνος, ο οποίος συνδέεται με χαμηλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και μειωμένο αριθμό κυττάρων που καταπολεμούν τα μικρόβια. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο, μάλιστα, βρήκαν ότι όσοι κοιμόντουσαν λιγότερες από 4 ώρες το βράδυ για 1 περίπου εβδομάδα, παρήγαγαν τη μισή ποσότητα αντισωμάτων ενάντια στη γρίπη σε σχέση με αυτούς που παρέμεναν στην αγκαλιά του Μορφέα για 7,5 ή 8,5 ώρες. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 7 με 9 ώρες αδιάκοπου βραδινού ύπνου και ξεκούρασης κάθε βράδυ, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και το πώς αισθανόμαστε το πρωί. Αν ξυπνάτε κουρασμένοι, προφανώς δεν έχετε κοιμηθεί όση ώρα θα έπρεπε ή ο ύπνος σας δεν ήταν ποιοτικός.

3. Η απαισιοδοξία

Οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο σε μόνιμη βάση ζουν τελικά λιγότερο από αυτούς που κοιτούν τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Ακόμη, μάλιστα, κι όσοι θεωρούνται απαισιόδοξοι μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τους, αν προσπαθήσουν να δουν τις σκοτεινές πλευρές της ζωής με λίγο περισσότερη αισιοδοξία, διώχνοντας έτσι το στρες που τους καταβάλλει. Συγκεκριμένα, μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έδειξε ότι οι φοιτητές της Νομικής που ξεκινούσαν με αισιοδοξία το πρώτο εξάμηνο της φοίτησής τους, παρουσίαζαν πιο δυνατά κύτταρα του ανοσοποιητικού σε σχέση με τους υπόλοιπους κι ένας λόγος γι’ αυτό είναι ότι αυτός ο τύπος ανθρώπου φροντίζει περισσότερο τον εαυτό του κι έχει λιγότερο στρες. Επειδή, όμως, σίγουρα η προσωπικότητα δύσκολα αλλάζει, κάντε μικρές αλλαγές, όπως να συζητάτε περισσότερο με δικούς σας ανθρώπους για πράγματα που σας στρεσάρουν και να δοκιμάζετε να χαμογελάτε περισσότερο. 

4. Η καταπίεση των συναισθημάτων

Μπορεί τις περισσότερες φορές να πιέζετε τον εαυτό σας να μην ξεσπάσει για να μην καταλήξετε σε καβγά με το/τη σύντροφό σας ή το φίλο σας, αλλά στην πραγματικότητα, ένας εποικοδομητικός τσακωμός μπορεί να αυξήσει τη δύναμη του ανοσοποιητικού σας, όπως φανερώνουν οι ερευνητές του UCLA. Στο πλαίσιο της μελέτης, μάλιστα, παρατήρησαν ότι κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για κάποιο πρόβλημα μεταξύ ζευγαριών, οι επιδράσεις στον οργανισμό τους ήταν παρόμοιες με αυτές που επέρχονται μετά από μέτρια άσκηση (π.χ. αύξηση του καρδιακού παλμού, των λευκών αιμοσφαιρίων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό κ.λ.π), αρκεί να προσέξετε πώς θα συμπεριφερθείτε. Ο σαρκασμός και οι προσβολές αυξάνουν περισσότερο τις ορμόνες του στρες και χρειάζεται περίπου 40% περισσότερος χρόνος για να επανέλθει ο οργανισμός, σε σχέση με αυτούς που κατορθώνουν να παραμείνουν θετικοί καθ’ όλη τη διάρκεια ενός τσακωμού. Συμπέρασμα; Προτιμήστε να εκφράζετε αυτό που νιώθετε και σας ταλαιπωρεί, χωρίς να ανεβάζετε τους τόνους και να οδηγείστε σε ακραίες καταστάσεις. 

5. Το χρόνιο στρες

Η ανασφάλεια που υπάρχει πλέον σε επαγγελματικά και οικονομικά θέματα ή κάποιο θέμα υγείας ενός αγαπημένου προσώπου μας δημιουργεί στρες, το οποίο με τη σειρά του βλάπτει την υγεία μας με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου και του ανοσοποιητικού μας. Το στρες που διαρκεί για περισσότερο από μια κακή μέρα στη δουλειά προκαλεί σαφή φθορά του ανοσοποιητικού, γι’ αυτό και συνήθως όσοι χάνουν το σύντροφό τους, έχουν πολύ μεγάλη πιθανότητα να αρρωστήσουν τον πρώτο χρόνο μετά την απώλεια. Για να διώξετε, λοιπόν, όσο γίνεται το στρες από τη ζωή σας –και την υγεία σας- ασχοληθείτε με κάτι που σας εκτονώνει και σας εκφράζει, είτε αυτό είναι τρέξιμο ή χορός ή μαγείρεμα ή μια βόλτα με φίλους κ.ο.κ.

6.Η έλλειψη περπατήματος – και φυσικής άσκησης 

Σίγουρα το αυτοκίνητο είναι ένα μέσο που μας εξυπηρετεί, όταν όμως το χρησιμοποιείτε και για αποστάσεις που μπορούν να καλυφθούν με τα πόδια, τότε κάνετε κακό όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στον εαυτό σας. Ίσως σας δώσει κίνητρο το γεγονός ότι στο πλαίσιο μελέτης φάνηκε πως όσοι περπατούσαν σχεδόν καθημερινά αρρώστησαν τις μισές φορές, σε σχέση με όσους προτιμούσαν συνεχώς το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους, σε διάστημα 6 μηνών. Τονώστε το ανοσοποιητικό σας βάζοντας 30 λεπτά μέτριας έντασης περπατήματος την ημέρα στο πρόγραμμά σας. 

7.Το παθητικό κάπνισμα

Καταρχάς ξεκαθαρίζουμε ότι αν είστε ενεργητικός καπνιστής φθείρετε τον οργανισμό σας ούτως ή άλλως. Αν, όμως, εισπνέετε τον καπνό των άλλων ακόμη κι αν δεν καπνίζετε, μπορείτε να προκαλέσετε στον εαυτό σας από παθήσεις του αναπνευστικού μέχρι καρκίνο των πνευμόνων, γι’ αυτό φροντίστε να αποφεύγετε τους χώρους όπου επιτρέπεται το κάπνισμα και απαγορέψτε το στο εσωτερικό του σπιτιού σας, έτσι ώστε να το διατηρείτε καθαρό από τα τοξικά σωματίδια του καπνού που παραμένουν στα υφάσματα.

8. Τα αντιβιοτικά χωρίς λόγο

Αν με το πρώτο φτέρνισμα τρέχετε στο φαρμακείο για να πάρετε αντιβίωση χωρίς την έγκριση του γιατρού σας, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι μακροπρόθεσμα ο οργανισμός σας θα γίνει ανθεκτικός σε αυτή και θα προκαλούνται πιο σοβαρές μολύνσεις τις οποίες δύσκολα θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας και έχετε υπόψη ότι τα αντιβιοτικά χρειάζονται μόνο σε μικροβιακές λοιμώξεις κι όχι σε ιογενείς λοιμώξεις ή κρυώματα που δεν γνωρίζετε από τι προκλήθηκαν.

www.clickatlife.gr

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης