Γύρνα το χρόνο πίσω...
Το απαλό, σφιχτό δέρμα απέχει μόλις μερικές... μπουκιές, με αυτό το πρόγραμμα διατροφής που σου προτείνουμε. Εφοδίασε τα ντουλάπια της κουζίνας και δες το χρόνο να γυρίζει πίσω.
Είναι απαραίτητο να δίνουμε στο δέρμα μας τις τροφές που βοηθούν στη δημιουργία κολλαγόνου, διατηρούν τον ελαστικό ιστό και αποκαθιστούν τη σφριγηλότητά του.
Τι χρειάζεται το δέρμα σου
1. Δομικά στοιχεία«Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσεις την παραγωγή κολλαγόνου είναι τρώγοντας τις σωστές, πλούσιες σε μεταλλικά στοιχεία και πρωτεΐνες, τροφές» τονίζει η Μάργκη Καπελλάρη, δερματολόγος.
Μαγνήσιο Απαραίτητο για την παραγωγή κολλαγόνου. Βρίσκεται στο σπανάκι, το αμύγδαλο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια και το αβοκάντο.
Χαλκός Άλλο ένα μεταλλικό στοιχείο διέγερσης του κολλαγόνου, που βρίσκεται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, το τόφου, τα θαλασσινά και τα κεράσια.
Γλυκίνη και προλίνη Αμινοξέα, ζωτικά για τη δημιουργία κολλαγόνου. Θα τα βρεις στο μοσχάρι, το αρνί, το κοτόπουλο, το χοιρινό, στις γαρίδες, στο τυρί cottage και το λάχανο.
Ψευδάργυρος Υποστηρίζει την παραγωγή ελαστικού ιστού και βρίσκεται στο άπαχο κόκκινο κρέας (κυρίως το αρνί και το μοσχάρι), τα θαλασσινά, τα άσπρα φασόλια, τις φακές και το αβγό.
2. Καλά λιπαρά
«Τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση απαλού και σφριγηλού δέρματος. Θρέφουν και αναπληρώνουν το προστατευτικό στρώμα του. Χωρίς αυτά, το δέρμα ξηραίνεται» επισημαίνει η Μαρία Αθ. Ψωμά.
Η ίδια συστήνει να συμπεριλάβεις το άλφα λινολεϊκό οξύ (ALA) στη διατροφή σου για την αποφυγή ξηρότητας. Καλές πηγές αποτελούν το τόφου, η σόγια, το ελαιόλαδο και ο λιναρόσπορος. Τρώγε επίσης πολλά λιπαρά οξέα Ω-3, που θα βρεις στα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, αντζούγια), καθώς και στα καρύδια και τα αμύγδαλα.
3. Τακτικά Γεύματα
«Η έλλειψη φαγητού για ώρες προκαλεί απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα» σημειώνει η Μαρία Αθ. Ψωμά. «Όταν τελικά τρως, το σάκχαρο εκτοξεύεται και επιτίθεται στο κολλαγόνο και στον ελαστικό ιστό». Προτείνει να τρως snacks που συνδυάζουν φυτικές ίνες με πρωτεΐνες και καλά λιπαρά κάθε 3 ώρες.
4. Προστασία από τον ήλιο εκ των έσω
«Εκτός του ότι προκαλούν ρυτίδες και ηλιακά εγκαύματα, οι ακτίνες UV αντιδρούν με τα κύτταρα του οργανισμού, παράγοντας ελεύθερες ρίζες», προειδοποιεί η Μάργκη Καπελλάρη και προσθέτει: «Αυτές αλλοιώνουν τα υγιή κύτταρα και βλάπτουν τις πρωτεΐνες, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Όμως, μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα σε φρούτα και λαχανικά, αποτρέπει τις πανάδες, τις ρυτίδες, τη χαλάρωση και τη βλάβη από τις UV, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες».
Πηγή: shape
Είναι απαραίτητο να δίνουμε στο δέρμα μας τις τροφές που βοηθούν στη δημιουργία κολλαγόνου, διατηρούν τον ελαστικό ιστό και αποκαθιστούν τη σφριγηλότητά του.
Τι χρειάζεται το δέρμα σου
1. Δομικά στοιχεία«Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσεις την παραγωγή κολλαγόνου είναι τρώγοντας τις σωστές, πλούσιες σε μεταλλικά στοιχεία και πρωτεΐνες, τροφές» τονίζει η Μάργκη Καπελλάρη, δερματολόγος.
Μαγνήσιο Απαραίτητο για την παραγωγή κολλαγόνου. Βρίσκεται στο σπανάκι, το αμύγδαλο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια και το αβοκάντο.
Χαλκός Άλλο ένα μεταλλικό στοιχείο διέγερσης του κολλαγόνου, που βρίσκεται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, το τόφου, τα θαλασσινά και τα κεράσια.
Γλυκίνη και προλίνη Αμινοξέα, ζωτικά για τη δημιουργία κολλαγόνου. Θα τα βρεις στο μοσχάρι, το αρνί, το κοτόπουλο, το χοιρινό, στις γαρίδες, στο τυρί cottage και το λάχανο.
Ψευδάργυρος Υποστηρίζει την παραγωγή ελαστικού ιστού και βρίσκεται στο άπαχο κόκκινο κρέας (κυρίως το αρνί και το μοσχάρι), τα θαλασσινά, τα άσπρα φασόλια, τις φακές και το αβγό.
2. Καλά λιπαρά
«Τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση απαλού και σφριγηλού δέρματος. Θρέφουν και αναπληρώνουν το προστατευτικό στρώμα του. Χωρίς αυτά, το δέρμα ξηραίνεται» επισημαίνει η Μαρία Αθ. Ψωμά.
Η ίδια συστήνει να συμπεριλάβεις το άλφα λινολεϊκό οξύ (ALA) στη διατροφή σου για την αποφυγή ξηρότητας. Καλές πηγές αποτελούν το τόφου, η σόγια, το ελαιόλαδο και ο λιναρόσπορος. Τρώγε επίσης πολλά λιπαρά οξέα Ω-3, που θα βρεις στα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, αντζούγια), καθώς και στα καρύδια και τα αμύγδαλα.
3. Τακτικά Γεύματα
«Η έλλειψη φαγητού για ώρες προκαλεί απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα» σημειώνει η Μαρία Αθ. Ψωμά. «Όταν τελικά τρως, το σάκχαρο εκτοξεύεται και επιτίθεται στο κολλαγόνο και στον ελαστικό ιστό». Προτείνει να τρως snacks που συνδυάζουν φυτικές ίνες με πρωτεΐνες και καλά λιπαρά κάθε 3 ώρες.
4. Προστασία από τον ήλιο εκ των έσω
«Εκτός του ότι προκαλούν ρυτίδες και ηλιακά εγκαύματα, οι ακτίνες UV αντιδρούν με τα κύτταρα του οργανισμού, παράγοντας ελεύθερες ρίζες», προειδοποιεί η Μάργκη Καπελλάρη και προσθέτει: «Αυτές αλλοιώνουν τα υγιή κύτταρα και βλάπτουν τις πρωτεΐνες, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Όμως, μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα σε φρούτα και λαχανικά, αποτρέπει τις πανάδες, τις ρυτίδες, τη χαλάρωση και τη βλάβη από τις UV, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες».
Πηγή: shape