Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Το περπάτημά σου δείχνει πόσα χρόνια θα ζήσεις

Το περπάτημά σου δείχνει πόσα χρόνια θα ζήσεις
 Ξέχνα τη γραμμή της ζωής στην παλάμη και άλλους πολύπλοκους αλγορίθμους που προβλέπουν πόσα χρόνια θα ζήσεις. Η απάντηση, σύμφωνα με νέα μελέτη, μπορεί να δοθεί εύκολα και άμεσα, απλά και μόνο με το να παρατηρήσεις το βηματισμό σου.





Το γρήγορο περπάτημα δείχνει μακροζωία 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ρυθμός του βηματισμού μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο προγνωστικό παράγοντα στον υπολογισμό των ετών ζωής κάθε ατόμου. Όπως ισχυρίζεται νέα μελέτη, που διεξήχθη υπό την Στέφανι Στατένσκι, γεννετίστρια του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, όσο πιο γρήγορα περπατάει κάποιος, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να φτάσει μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Η μελέτη βασίστηκε σε 9 προηγούμενες επιστημονικές έρευνες και υποστηρίζει πως όσοι διανύουν με τον βηματισμό τους απόσταση 1 μέτρου στη διάρκεια 1 δευτερολέπτου θα ζήσουν πολύ περισσότερο σε σχέση με όσους περπατούν πιο αργά.

Πως εξηγείται αυτό; 

Ο λόγος που η ταχύτητα του βηματισμού μας συνδέεται με την μακροζωία είναι προφανής. Όπως σημειώνει η Στέφανι Στούντεντσκι που διεξήγαγε τη μελέτη, όταν περπατάμε τίθενται σε λειτουργία ποικίλα ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά, οι μυς, οι αρθρώσεις, τα οστά και ο εγκέφαλος. Με άλλα λόγια η ίδια η ταχύτητα με την οποία περπατάμε είναι δείκτης υγείας δεδομένου ότι ένα πρόβλημα θα ανάγκαζε το σώμα μας να μειώσει τους ρυθμούς του.

Ωστόσο σημειώνει πως ο σκοπός της μελέτης δεν ήταν να κάνει τους ανθρώπους να περπατούν πιο γρήγορα με την ελπίδα ότι θα ζήσουν περισσότερο. Όπως τονίζει η Σταντένσκι, συνήθως το σώμα επιλέγει τη ταχύτητα του βήματος που είναι καταλληλότερη για τη διατήρηση της υγείας, πιθανότατα όμως να δείχνει κάποιο πρόβλημα που θα μπορούσαμε να ρυθμίσουμε μέσω της διατροφής, της άσκησης ή φαρμακευτικής αγωγής.

Κάνε μόνη σου το τεστ βηματισμού

Η Σταντένσκι προτείνει τη μέτρηση του βηματισμού τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Όπως σημειώνει, όλες οι γυναίκες μπορούν να χρονομετρούν το βηματισμό τους ανά έτος και σε περίπτωση που παρατηρήσουν σημαντικές αλλαγές να αποτανθούν σε κάποιον γιατρό.

Πως θα το κάνεις;

* Μέτρα μια απόσταση 4 μέτρων στο πάτωμα του σπιτιού σου και βάλε αυτοκόλλητη ταινία στην έναρξη και τον τερματισμό της απόστασης.

* Με ένα χρονόμετρο, μέτρα τα λεπτά που χρειάζεσαι με απλό βηματισμό να διανύσεις την παραπάνω απόσταση.

* Διαίρεσε το χρόνο στα 4 ώστε να μάθεις τα δευτερόλεπτα που χρειάστηκες για να διανύσεις ένα μέτρο.

Προσοχή: Σε καμία περίπτωση ο ρυθμός του βηματισμού δεν εγγυάται μακροζωία. Αποτελεί μια ένδειξη καλής υγείας, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες. Μην ξεχνάς να κάνεις συχνά εξετάσεις αίματος, ετήσιο τσεκ απ αλλά και να πραγματοποιείς τις απαραίτητες επισκέψεις στο γυναικολόγο. 

Και μη ξεχνάς: Η πρόληψη, η σωστή διατροφή και η καλή ζωή είναι η καλύτερη συνταγή για να φτάσεις μέχρι και τα βαθιά γεράματα.

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης