Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Οι δέκα μέρες που θα κρίνουν το μέλλον της Ευρωζώνης


           Εάν η Σύνοδος Κορυφής δεν αποδώσει καρπούς, από 1/1 η                 Ευρωζώνη, όπως την ξέραμε, θα πάψει ίσως να υπάρχει

Οι δέκα μέρες που θα κρίνουν το μέλλον της ΕυρωζώνηςΈνα κρίσιμο δεκαήμερο, που είπε και ο Όλι Ρεν μπορεί να καθορίσει το μέλλον της Ευρωζώνης, ξεκινά από αύριο, 1η μέρα του τελευταίου μήνα του 2011. Στις 9 Δεκεμβρίου θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια σύνοδος που κατά τους αναλυτές είναι η τελευταία ευκαιρία να επιβιώσει το κοινό νόμισμα. Ωστόσο, μια σειρά κρίσιμων πολιτικών και οικονομικών γεγονότων ξεκινά από αύριο.

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου


- Ο Νικολά Σαρκοζί με ομιλία του θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για την ενίσχυση της δημοσιονομικής ενοποίησης της Ευρωζώνης.

- Ισπανία και Γαλλία βγαίνουν στις αγορές. Η Μαδρίτη στοχεύει να αντλήσει 3,75 δισ. ευρώ ενώ αντιστοίχως το Παρίσι 4,5 δισ.

- Ο Μάριο Ντράγκι θα παρουσιάσει την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου


- Η Άνγκελα Μέρκελ θα παρουσιάσει το γερμανικό... όραμα περί δημοσιονομικής ενοποίησης της Ευρωζώνης.

- Ο Νικολά Σαρκοζί συναντά το Ντέιβιντ Κάμερον με σκοπό να τον πείσει να συναινέσει στην αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου


- Ο Μάριο Μόντι παρουσιάζει το πακέτο μέτρων για τη μείωση του χρέους της Ιταλίας.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου

- Οι ηγέτες των κεντροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων (Μέρκελ, Σαρκοζί, Ραχόι) αναμένεται να συναντηθούν παρουσία του Χέρμαν Βαν Ρομπάι αλλά και του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

- Η ελληνική Βουλή ψηφίζει τον προϋπολογισμό του 2012. Το κρισιμότερο, ίσως, βήμα για τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης της χώρας από ΕΕ και ΔΝΤ.

- Νέα δημοπρασία γερμανικών ομολόγων. Το Βερολίνο θα ζητήσει από τις αγορές 5 δισ. ευρώ με ομόλογα 5ετούς διάρκειας.

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου

- Τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ για το 2011. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, το 60% των οικονομικών αναλυτών αναμένουν να προχωρήσει και σε νέα μείωση του βασικού της επιτοκίου στο 1%.

Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου

- Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Το επίκεντρο της Συνόδου η δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης. Εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συγκροτημένη και βιώσιμη συμφωνία, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τον ερχόμενο Ιανουάριο, η Ευρωζώνη των 17 θα διαλυθεί και θα ξεκινήσει να διαμορφώνεται ένας νέος ευρωπαϊκός... χάρτης. 




newsbeast.gr

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης