Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Φάρμακα από το Μπαγκλαντές για όλους!

Φάρμακα ανώνυμα ακόμη και από Τρίτες χώρες αναμένεται να μπουν πολύ σύντομα στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων καθώς το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει...
ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για την αγορά φαρμάκων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ), για να εξασφαλίσει μεγάλες εκπτώσεις τιμών, με αποτέλεσμα να έλθουν στην ελληνική αγορά και φάρμακα από χώρες όπως Ινδία, Κορέα, Ισραήλ κ.α.
Πολύ σύντομα οι έλληνες ασφαλισμένοι δε θα λαμβάνουν φάρμακα με εμπορική ονομασία αλλά με βάση τη δραστική ουσία.

Για χάρη της Τρόικας και της εξοικονόμησης πόρων θα αγορασθούν φάρμακα ανώνυμα, ακόμα και από την Ινδία, το Μπαγκλαντές ή την Κορέα, με βάση μόνο τη δραστική ουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει σε ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς-όπως και στα νοσοκομεία- για την προμήθεια των φαρμάκων για τους περίπου 9 εκατ. ασφαλισμένους του.

Στους διαγωνισμούς αυτούς θα μπορεί να συμμετάσχει οποιαδήποτε εταιρεία και από οποιαδήποτε χώρα καθώς βασικό κριτήριο θα είναι η τιμή. Βασική προϋπόθεση το σκεύασμα να κυκλοφορεί σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Άλλωστε ήδη οι πρώτες ξένες εταιρείες από Ισραήλ και Αμερική έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στους διαγωνισμούς για τα φάρμακα των νοσοκομείων.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν τα φάρμακα που προέρχονται από χώρες όπως Ινδία, Κορέα, Μπαγκλαντές κ.λ.π. καθώς θεωρούν ότι είναι αμφίβολος ο τρόπος παραγωγής ενώ και οι έλεγχοι είναι περιορισμένοι.

Ο ίδιος προβληματισμός επικρατεί ακόμη και σε υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας για την ποιότητα αυτών των φαρμάκων. Πάντως οι εκπτώσεις που δόθηκαν πρόσφατα στην αντίστοιχη αγορά, όταν έγιναν οι διαγωνισμοί στα νοσοκομεία, έφθασαν ακόμη και το 95%. Γι αυτό και πολλοί απορούν πώς είναι δυνατόν κάποιες εταιρείες να δίνουν τα φάρμακά τους σε τόσο χαμηλές τιμές και μάλιστα πολλές φορές και κάτω του κόστους.







http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης