Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

10 μύθοι γύρω από το ποτό!!!

Όλοι έχουν μία ιστορία για ένα μεθύσι να πουν και όλοι ξέρουν την καλύτερη λύση για το hangover, όμως πόσο από αυτά είναι αληθινά; Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από τρελά γεγονότα, νούμερα και ιστορίες που προκύπτουν, την ώρα που εμείς πίνουμε, και που δεν και τόσο πολύ βασισμένα στην αλήθεια.

Στην πραγματικότητα τα περισσότερα από αυτά είναι κατασκευσμένα, αλλά θα είστε σε πλεονεκτική θέση να γνωρίζετε κάποια απ' όσα ισχύουν, έτσι ώστε να δείχνετε έξυπνος την επόμενη φορά που θα τα πίνετε και ένας από τους φίλους σας θα αρχίσει να μιλάει για το ένα ή το άλλο.
Ο καφές θα σας ξεμεθύσει
Ο καφές θα σας ξεμεθύσει (Getty Images)

Λάθος! Ο καφές δεν θα σας ξεμεθύσει γιατί τίποτα δεν το μπορεί. Απλώς πρέπει να περιμένετε τον οργανισμό σας να ξεφορτωθεί το αλκοόλ. Το μόνο που θα κάνει μία μεγάλη δόση από αυτό το μαύρο πράγμα είναι να σας μετατρέψει σ' έναν υπερκινητικό μεθυσμένο και πιθανότατα πολύ πιο ενοχλητικό απ' όσο ήσασταν προηγουμένως. Και αργότερα δεν θα μπορείτε να κοιμηθείτε. Η θεωρία είναι βασισμένη στα αντίθετα. Το αλκοόλ είναι κατευναστικό, ο καφές είναι διεγερτικός. Λυπούμαστε, αλλά δεν αληθεύει. Ούτε το να κάνετε ένα κρύο ντους πιάνει, αλλά μπορείτε να το δοκιμάσετε σ' ένα φίλο σας έτσι για την πλάκα της υπόθεσης.
Οι μπυροκοιλιές προκαλούνται από την μπύρα
Οι μπυροκοιλιές προκαλούνται από την μπύρα (Getty Images)

Ακόμα ένας μύθος που έχει φιλτραριστεί μέσα στην σύγχρονη κουλτούρα. Μία μπυροκοιλιά είναι απλώς το παρατσούκλι που έχει δωθεί στο πάχος που συσσωρεύεται γύρω από τη μέση του σώματος και που επίσης αποκαλείται "σωσίβιο". Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό σε ορισμένους ανθρώπους, όμως η καθιστική ζωή και το φαγητό είναι αυτό που υποψιάζονται όλοι. Και όχι, το να τρώτε όρθιοι δεν θα διορθώσει τα πράγματα.

Το ποτό καταστρέφει τα εγκεφαλικά σας κύτταρα
Το ποτό καταστρέφει τα εγκεφαλικά σας κύτταρα (Getty Images)

Πόσες φορές δεν το έχετε ακούσει αυτό από τη μητέρα σας, τον πατέρα σας ή τους δασκάλους όταν ήσασταν μικρός; Το ενδιαφέρον είναι πως αυτός ο μύθος έχει διαιωνιστεί από την ίδια ομάδα ανθρώπων που επιμένουν πως έχοντας αλκοόλ μέσα στο αίμα μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να πιάσετε φωτιά. Ευτυχώς, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως μία μέτρια (ναι, μέτρια) κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία του εγκεφάλου.

Άντρες και γυναίκες του ίδιου μεγέθους μπορούν να πιουν την ίδια ποσότητα
Άντρες και γυναίκες του ίδιου μεγέθους μπορούν να πιουν την ίδια ποσότητα (Getty Images)
Όλοι υποστηρίζουμε την ισότητα, αλλά συγγνώμη κορίτσια, δεν μπορείτε να πιείτε όσο πίνουν τα αγόρια. Οι γυναίκες έχουν στο αίμα τους λιγότερα ένζυμα γαλακτικής αφυδρογονάσης, που μεταβολίζουν το αλκοόλ. Έτσι το, "πίνεις σαν κορίτσι" είναι μία προσβολή βασισμένη επιστημονικά. Βέβαια, είναι λίγο σκληρή και εκείνοι που πίνετε και συζητάτε μαζί μάλλον δεν θα σας ικανοποιήσουν καμία χάρη.

Ποτέ μην ανακατεύετε τα ποτά
Ποτέ μην ανακατεύετε τα ποτά (Getty Images)

Η γιαγιά πάντα μας συμβούλευε να μην ανακατεύουμε τα ποτά, την ίδια ώρα που εκείνη ανακάτευε ένα μεγάλο μπράντι με λίγη σόδα για παράδειγμα, νωρίς το απόγευμα. Η αλήθεια είναι πως γιατροί και ειδικοί περί της υγείας, συμφωνούν πως αναμειγνύοντας τα ποτά δεν θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα ή χειρότερα εάν μέχρι εκείνη τη στιγμή πίνατε μόνο ένα συγκεκριμένο. Ούτε αλλάζει κάτι εάν αποφεύγετε τα βαριά ποτά για χάρη πιο ελαφριών. Ποια είναι η λύση για να αποφεύγετε να αρρωσταίνετε όταν πίνετε ή το επόμενο πρωί; Να μην το παρακάνετε εξ αρχής...

Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας για να αποτρέπουμε την δηλητηρίαση
Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας για να αποτρέπουμε την δηλητηρίαση (Getty Images)
Στην πραγματικότητα, κανείς δεν γνωρίζει από που προέρχεται η συνήθεια να τσουγκρίζουμε τα ποτήρια, ασχέτως όλους τους μύθους που την περιτριγυρίζουν. Μία θεωρία ήταν πως, για να σιγουρευτείς πως ο σύμμαχος, συνεργάτης ή νέα γνωριμία δεν είχε "πειράξει" το ποτό σου, χτυπούσες τα ποτήρια μεταξύ τους ρίχνοντας ορισμένο από το ποτό σου στο δικό του (της). Μία άλλη ήταν πως το δυνατό "κλινκ" χρησίμευε στο να διώχνουν μακριά τα κακά πνεύματα. Η συνήθεια όμως είναι πολύ πιο πρόσφατη από τις μέρες που έδιωχναν μακριά τα πνεύματα και δηλητηρίαζαν το πότο τους (αν και δεν έχει υπάρξει μία εποχή που αυτή η κίνηση επικράτησε ιδιαίτερα) και ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν πως απλά έγινε δημοφιλής λόγω του ευχάριστου ήχου που κάνει.

Το αλκοόλ σας κάνει καλύτερο εραστή
Το αλκοόλ σας κάνει καλύτερο εραστή (Getty Images)

Το αλκοόλ δεν σας κάνει καλύτερο εραστή όμως σίγουρα σας κάνει να νομίζετε πως είστε. Στην πραγματικότητα έχει μία τεράστια επιρροή στις αναστολές σας, κάνοντάς σας να αισθάνεστε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας και πιο άνετοι, έτοιμοι να μπείτε στη "δράση". Θα τρέχετε γύρω από το μπαρ μιλώντας με κορίτσια σε χρόνο μηδέν, κάτι που δεν θα κάνατε ποτέ εάν ήσασταν νηφάλιος. Ωστόσο το αλκοόλ μπορεί να έχει τέραστια επιρροή στις, εεε, επιδόσεις σας, κάνοντάς σας λιγότερο ικανό να ελέγχετε τις φυσικές σας ενέργειες.

Η λήψη παυσίπονων πριν πιείτε θα αποτρέψει το hangover

Η λήψη παυσίπονων πριν πιείτε θα αποτρέψει το hangover (Getty Images)
Λογικά θα το έχετε καταλάβει μέχρι τώρα. Δεν υπάρχουν ούτε γρήγοροι, ούτε «οδυνηροί» τρόποι πρόληψης ή γιατρειές για το hangover. Φήμες που έχουν κυκλοφορήσει, θέλουν φοιτητές της ιατρικής να μεθούν και μετά να ενυδατώνονται και να «καθαρίζουν», ωστόσο δεν υπάρχει καμία ένδειξη γι' αυτό. Ο μύθος γύρω από την ασπιρίνη λέει πως αποτρέπει το hangover, κάτι που όμως δεν θα μπορούσε είναι πιο λανθασμένος. Στην πραγματικότητα μειώνει το επίπεδο στο οποίο το σώμα σου μπορεί να αντέξει το αλκοόλ, επιμηκύνοντας και το μεθύσι και τον χρόνο που θα το ξεπεράσεις. Και μην ξεχνάτε, τα αποτέλεσματα μίας ασπιρίνης μπορούν να κρατήσουν μόνο λίγες ώρες, όχι ολόκληρη νύχτα.

Μπορείτε να ξεγελάσετε ένα αλκοτέστ
Μπορείτε να ξεγελάσετε ένα αλκοτέστ (Getty Images)
Δεν χρειάζεται να σας πει κάποιος πως είναι μία κακή ιδέα να προσπαθήσετε να οδηγήσετε ένα αυτοκίνητο όταν έχετε πιει. Ακόμα και ως επιβάτης, αφού πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν ατυχήματα όταν είναι σε κατάσταση μέθης. Επίσης, ό,τι και να σας πει κάποιος, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεγελάσετε ένα αλκοτέστ. Εάν υπήρξατε τόσο βλάκας και μπήκατε τελικά σ' ένα αυτοκίνητο, και μετά σας σταμάτησε η αστυνομία, σηκώστε ψηλά τα χέρια. Μύθοι που θέλουν κάποιους να τρώνε κέρματα, γλυκά, ακόμα και το εσώρουχό τους όπως προσπάθησε ένας Αμερικανός οδηγός, δεν θα σας γλυτώσουν. Δεν μπορείτε να ξεγελάστε ένα αλκοτέστ.

Γυμναστική με hangover είναι μία κακή ιδέα
Γυμναστική με hangover είναι μία κακή ιδέα (Getty Images)

Αυτή είναι μία γκρίζα ζώνη, αλλά ο φυσιολόγος άσκησης Τζάιλς Γουέμπστερ λέει πως μέσω της ελαφράς άσκησης "αυξάνουμε το ποσοστό του μεταβολισμού και έτσι αποβάλουμε τα "δηλητήρια" πιο γρήγορα". Να θυμάστε ωστόσο να λαμβάνετε και να διατηρείτε τα υγρά σας (για το νερό μιλάμε τώρα). Ο πονοκέφαλος από το hangover μειώνει την ροή αίματος στο κεφάλι σας, όμως αυτό που σας κάνει περισσότερο να αισθάνεστε απαίσια είναι η προσπάθεια που κάνει το σώμα σας να μεταβολίσει το αλκοόλ.






Πηγη: msn.gr

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης