Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Μπορεί μια 23χρονη από την Αυστραλία να λύσει το Κυπριακό;

Το Κυπριακό πρόβλημα, είναι ένα ζήτημα υψηλής πολιτικής που έχει ταλανίσει τη Βρετανία, την Ελλάδα και την Τουρκία για πάνω από μισό αιώνα: συγκρούσεις, εισβολή και κατοχή είναι οι θλιβερές συνέπειές του. Μπορεί ένα τόσο σύνθετο πολιτικό πρόβλημα που παραμένει άλυτο να επιλυθεί χάρη σε μια 23χρονη φοιτήτρια από την Αυστραλία;


Ονομάζεται Κατριόνα Στάντφιλντ, είναι Αυστραλέζα, είναι μόλις 23 ετών και σύντομα θα βρεθεί στην Κύπρο για να παρουσιάσει τις προτάσεις της για... 
επίλυση του Κυπριακού.

Πως όμως ανακάλυψε ο ΟΗΕ την 23χρονη και μάλιστα στην Αυστραλία; Η κυρία Στάντφιλντ είναι φοιτήτρια του κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας και σημερινού ειδικού μεσολαβητή του γενικού γραμματέα στην Κύπρο.

Ο κ. Ντάουνερ προσκάλεσε την 23χρονη Κατριόνα στην Κύπρο όταν διάβασε τη μεταπτυχιακή της εργασία για το Κυπριακό. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πολίτης» η 23χρονη έκανε πρακτική άσκηση στο γραφείο του κ. Ντάουνερ. Στις προτάσεις της για το Κυπριακό η κ. Στάντφιλντ προτείνει μεταξύ άλλων και τη συμμετοχή των Κυπρίων γυναικών στις διαπραγματεύσεις. Σημειώνεται ότι δύο φορές η κυπριακή κυβέρνηση είχε αξιοποιήσει στο παρελθόν γυναίκες στις διαπραγματεύσεις, την πρώτη φορά με την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Στέλλα Σουλιώτη και σχετικά προσφάτως, τη νυν υπουργό Εξωτερικών κυρία Ερατώ Μαρκουλλή.

«Η μελέτη της είναι εξαιρετική. Με εντυπωσίασε αυτή η φοιτήτρια και για αυτό την κάλεσα να συμμετάσχει στην ομάδα του ΟΗΕ για την Κύπρο, για δύο εβδομάδες», δήλωσε ο κ. Ντάουνερ, ο οποίος πρόσθεσε πως παράλληλα με την εξεύρεση λύσης θα πρέπει να αντιμετωπισθούν και άλλα θέματα όπως η ισότητα των δύο φύλων. «Χρειαζόμαστε νέες ιδέες» πρόσθεσε ο ειδικός διαμεσολαβητής.

Η νεαρή Στάντφιλντ σημείωσε πως θα υποστηρίξει στους συνομιλητές στην Κύπρο ότι η συμμετοχή γυναικών - και από δύο πλευρές - μπορεί να βοηθήσει την όλη προσπάθεια.

iefimerida.gr

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης