Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Δεν Θα Το Πιστέψεις…Αλλά “Ξέρω Τι Έκανες Χθες Βράδυ…”

Ανοίγεις τα μάτια σου με κόπο. Βρίσκεσαι στο γνώριμο χώρο του δωματίου σου. Πας να σηκωθείς αλλά αισθάνεσαι σαν κάποιος να σε χτυπούσε όλο το βράδυ στο κεφάλι,
το στομάχι σου να κάνει σαν πλυντήριο (στο ξέβγαλμα) και η έλλειψη σάλιου στο… στόμα να έχει κάνει τη γλώσσα σα γυαλόχαρτο. Ανασύρεις τις μνήμες σου από το χθεσινό βράδυ και στο μυαλό σου έρχονται εικόνες ξεφτίλας (χορός με τα εσώρουχα πάνω σε γνωστό μπαρ, πέσιμο σε όλες τις γκόμενες του μαγαζιού κτλ.) Αυτό είναι, πάλι ήπιες τον αγλέορα χθες το βράδυ και τώρα έχεις πάθει HANGOVER!!! Οι περισσότεροι έχουμε ζήσει μερικές φορές στη ζωή τους.
Το hangover είναι από τα προβλήματα στα οποία η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να δώσει λύσεις. Έχοντας εντρυφήσει πάνω στο θέμα, έχω  ανακαλύψει κάποιες αλήθειες και ψέματα πάνω σ’ αυτό το συγκλονιστικό ζήτημα που ταλανίζει την ανθρωπότητα αιώνες τώρα και θα αποκαλύψει ένα μεγάλο μυστικό: Παρά τα όσα γιατροσόφια που κατά καιρούς διαδίδονται ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ HANGOVER. Το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος δυστυχής ο οποίος έχει περιπέσει σε αυτή την άθλια κατάσταση είναι να ακυρώσει όλες τις δουλειές του και να κοιμηθεί όσο περισσότερο μπορεί. Ακούγονται διάφορες συνταγές για το πρόβλημα, ακόμα και από σχετικό άρθρο για το hangover στο site (με όλο το σεβασμό προς τη συγγραφέα) αλλά οι περισσότερες δυστυχώς είναι από ανώφελες μέχρι εξωπραγματικές (για δοκιμάστε μετά από οινοποσία να φάτε 6 με 12 ωμά στρείδια και θα δούμε, άσε που ποιος τρέχει να βρίσκει στρείδια με ένα κεφάλι καζάνι) . Παρόλο που δεν υπάρχει οριστική λύση, ο παθών μπορεί να προχωρήσει σε μερικές απλές κινήσεις που θα τον κάνουν να αισθανθεί λίγο καλύτερα.
Τα παρακάτω είναι απόσταγμα εμπειρίας και μακροχρόνιας έρευνας του συγγραφέα:
TΩΝ ΦΡΟΝΙΜΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ…
Έχεις ετοιμαστεί για την έξοδο, ανυποψίαστος για το τι πρόκειται ν’ ακολουθήσει. (ή και περισσότερο υποψιασμένος, απλώς νομίζεις ότι το πέρασμά σου απ’ τους ΑΑ σου’ χει κάνει καλό) Όπως και να’ χει μπορείς να κάνεις κάποιες κινήσεις από πριν. Ποτέ μην πας με άδειο στομάχι!! Σιγά το νέο θα πει κάποιος αλλά τελικά η σημασία της πιο πάνω πράξης είναι μείζονος σημασίας. Οι χειρότερες περιπτώσεις hangover έχουν παρατηρηθεί σε τέτοιες περιπτώσεις. Αν δε σου βρίσκεται πρόχειρο φαγητό/ βαριέσαι να μαγειρέψεις/ κρατάς όλα τα λεφτά σου για ξύδια, ένα ποτήρι γάλα είναι αρκετά καλό υποκατάστατο. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πίνοντας μια κουταλιά λάδι από πριν σου κάνει καλό. Εκτός αν το καλό που σου κάνει είναι να αισθάνεσαι αηδία στη συνέχεια για ο,τι πίνεται (άρα και του αλκοόλ) δεν έχει παρατηρηθεί κάποια άλλη θετική επίδραση. Γενικά δε συνιστάται, εκτός αν είστε φανατικός πότης λαδιού οπότε κάντε ότι θέλετε, αλλά και πάλι δε θα σας βοηθήσει για την άλλη μέρα.
ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΓΥΡΩ ΜΟΥ
Έχεις ξεπεράσει την αμηχανία και το ξενέρωμα της πρώτης ώρας της εξόδου, έχεις γίνει ήδη φίλος με τον μπάρμαν, ο οποίος χαίρεται επειδή σ’ έχει κόψει τι ρεμάλι είσαι και σκέφτεται ότι θα κάνεις καλή κατανάλωση, η παρέα αρχίζει να ανεβαίνει σιγά σιγά (ή τέλος πάντων έτσι νομίζεις εσύ) και η γεματούλα που χορεύει δίπλα σου δεν είναι και τόσο άσχημη τελικά. Εδώ είναι που εσύ πρέπει να προσέξεις λιγάκι. Η απλή λύση είναι να πας με ρέγουλο τα ποτά αλλά αυτή η άθλια περίπτωση δεν αφορά το συγκεκριμένο άρθρο. Αφού αποφύγαμε αυτή την παγίδα, θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από δω και πέρα. Γενικά είναι καλό να έχεις καταλήξει ποιο ποτό σου αρέσει και να πίνεις μόνο αυτό, όχι μόνο εκείνο το βράδυ αλλά γενικά.
Έχει παρατηρηθεί ότι για κάποιο λόγο οι οργανισμοί χρηστών συγκεκριμένου τύπου οινοπνεύματος αποκτούν κάποιο είδος ανοχής στο ίδιο ξύδι. Ότι κι αν πίνεις βέβαια είναι πολύ καλό να μην αλλάζεις ποτά το ίδιο βράδυ, αυτά είναι βέβαια βασικά και δε θα επεκταθώ.Το κεφάλαιο σφηνάκι είναι εξαιρετικά σημαντικό και θέλει κάποια προσοχή. Γενικά είναι κακό να το κάνεις αλλά επειδή θέλοντας ή μη κάποια στιγμή θα γίνει κι αυτό πρόσεχε τουλάχιστο τα βασικά. Το πιο σημαντικό σ’ αυτή την περίπτωση, είναι να αποφύγεις τις εμπνεύσεις του μπάρμαν ο οποίος θα ανακατέψει ο,τι άσχετο χρωματιστό βρει μπροστά του και θα το κουνήσει επιδεικτικά στο μεταλλικό ποτήρι με το καπάκι (σεϊκερ). Γενικά αποφύγετε ότι σας δίνουν με πολλά χρώματα, ζαχαρωμένα ποτήρια κτλ. Ισχύουν τα ίδια με τα ποτά δηλαδή είναι καλό να μάθεις στον οργανισμό σου να πίνει το ίδιο ποτό και το ίδιο σφηνάκι. Πιστέψτε με, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εξαλείψεις στο ελάχιστο τις συνέπειες του hangover.Αν μπορούμε κατά τη διάρκεια του μπεκρουλιάσματος, τσιμπάμε και λίγο από το σαντουιτσάκι που έχουμε φέρει απ’ το σπίτι στο αλουμινόχαρτο.
Αν δεν έχουμε προνοήσει ΔΕΝ κάνουμε επιδρομή στα ξηροκαρποπατατακοαγγουροεδέσαματα, διότι η θρυμματιστή τους μορφή επιβαρύνει το στομαχάκι ιδιαίτερα αυτών που έχουν πρόβλημα (όλοι οι μπεκρούλιακες έχουν). Ότι κι αν κάνεις πάντως πίνε άφθονο νερό. Σπάσε ανερυθρίαστα τα νεύρα των υπαλλήλων ζητώντας τους όσο περισσότερο νερό μπορείς. Το χειρότερο κακό στον οργανισμό κατά την κατανάλωση αλκοόλ είναι η αφυδάτωση που παθαίνει και σ’ αυτή οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό το hangover. Κυκλοφορούν κάτι φακελάκια που περιέχουν άλατα και ηλεκτρολύτες, είναι κατά της αφυδάτωσης και τα δίνουν συνήθως σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας. Νομίζω λέγονται ‘Almora’ ή κάτι τέτοιο, είναι φτηνά και πωλούνται από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή. Χρήση τέτοιου βοηθήματος μετά από (κατά)χρηση αλκοόλ βοηθά καταλυτικά κατά των παρενεργειών. Κάποιοι εξάρουν τις ευεργετικές ιδιότητες του πατσά, αλλά κάτι τέτοιο γενικά δεν ενδείκνυται λόγω της λιπαρής υφής του. Οι γνώμες πάνω στο θέμα είναι αντικρουόμενες πάντως πιστεύω ότι τελικά είναι υποκειμενικό το ζήτημα. Αν δεν έχεις φαει κάτι πριν ή κατά τη διάρκεια της πόσης τώρα πριν κοιμηθείς έχεις μια τελευταία ευκαιρία να τσιμπήσεις κάτι τώρα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΙΝΩ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ
Όλοι το ‘χουμε πει αυτό μετά από ξύπνημα όπως αυτό που αναφέρθηκε στον πρόλογο (κάποιος που το έκανε κιόλας έχει μουμιοποιηθεί και εκτίθεται σε κάποιο μουσείο). Ωραία, και τώρα; Αν δεν μπορείς να έχεις ρεπό και να κοιμάσαι όλη μέρα να μερικά tips που θα βοηθήσουν κάπως (μην περιμένεις και θαύματα, θα πληρώσεις για την κραιπάλη σου θες δε θες).Προσπάθησε όσο μπορείς να συνεφέρεις τον οργανισμό σου από την αφυδάτωση. Μην πλακωθείς στα νερά, είναι λίγο αργά και απλώς θα φουσκώσουν το ταλαιπωρημένο στομάχι σουΠροσπάθησε με αργούς ρυθμούς να πιεις κάποιο φρέσκο χυμό. Αεριούχα ποτά είναι πολύ χρήσιμα διότι περιέχουν ηλεκτρολύτες, αλλά με το μαλακό πάντα.
Ο καφές θεωρείται ότι κάνει καλό αλλά τελικά ενώ σε τονώνει προς στιγμή, δε βοηθάει και πολύ διότι είναι διουρητικός και ενισχύει την αφυδάτωση.Ενισχύουμε τον οργανισμό με βιταμίνες και ενέργεια. Τρώμε στερεά πράγματα πλούσια σε θερμίδες (όχι κοκορέτσια και αρνάκια), προτιμάμε μέλια, βούτυρα, τυριά και αλλαντικά. Βιταμίνες ή υποκατάστατα σ’ αυτή την περίπτωση βοηθούν αλλά πάντα προτιμάμε φυσικές πηγές βιταμινών, φρούτα και τέτοια.
Ένα ντουζάκι βοηθά στο να χαλαρώσουμε και να ξενερώσουμε λιγάκι αλλά και για να φύγει από πάνω μας η αλκοολίλα.Λίγο αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ τα έντονα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει κάπως, έχει μείνει περισσότερο η αίσθηση της κούρασης και της δυσφορίας. Τότε είναι αξιοπερίεργο πως πίνοντας ένα ποτηράκι ποτού χαμηλού σε περιεκτικότητα αλκοόλ, (προτείνεται η μπύρα) γινόμαστε περδίκι. Προσοχή στους αλκοολικούς! δεν είναι ευκαιρία να ξαναγίνετε λιώμα. Φαίνεται περίεργο αλλά ένας φίλος μου γιατρός μου εξήγησε οτι υπάρχει κάποια λογική σ’ αυτό. Επειδή τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα πέφτουν κάπως απότομα την άλλη μέρα, δίνοντας στον οργανισμό μικρή ποσότητα αλκοόλ τον βοηθάμε να περάσει πιο ομαλά απ’ τη μία κατάσταση στην άλλη (δεν ξέρω κατά πόσο είναι δόκιμο αυτό, πάντως είναι μια θεωρία, μη βαράτε οι τυπολάτρες αναγνώστες).
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (ΓΙΑ ΤΟΛΜΗΡΟΥΣ ΜΟΝΟ)
Παίρνετε ένα σφυρί ή κάποιο άλλο βαρύ εργαλείο και χτυπάτε δυνατά κάποιο μέλος του σώματος σας. Θα σας προκαλέσει αφόρητο πόνο και μετά δε θα σκέφτεστε καθόλου το hangoverΈχετε δίπλα στο κομοδίνο σας ένα μπουκάλι αλκοολούχο ποτό. Με το που θα ξυπνήσετε το πρωί αρχίζετε αμέσως να πίνετε και έτσι απλώς συνεχίζετε στον ίδιο ρυθμό χωρίς προβλήματα hangoverΣιχαθήκατε τον εαυτό σας και την κατάσταση στην οποία σας έχει φέρει το αλκοόλ και αυτοκτονείτε. (το πρόβλημα θα είναι η κόλαση τελικά να είναι ένα ατελείωτο hangover)Καλή τύχη (η τελευταία παράγραφος είναι για πλάκα, μην τα δοκιμάσετε, δε θελω να με τρέχετε με μηνύσεις, δεν έχω λεφτά, τα ήπια όλα).





greekcook.gr

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης