Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Σφάζονται για τα νέα μέτρα


Στην ποδιά του Παπαδήμου, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία...

Σφάζονται για τα νέα μέτραΤη λήψη νέων μέτρων από την παρούσα κυβέρνηση προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, «εάν αποδειχθεί στην πράξη ότι η ώς τώρα υλοποίηση της πολιτικής δεν κατόρθωσε να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και να προωθήσει έγκαιρα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

«Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες το βράδυ στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Είπε ακόμα ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η πλήρης εφαρμογή όσων μέτρων έχουν ήδη συμφωνηθεί στις προγραμματικές δεσμεύσεις και συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Η δήλωση του πρωθυπουργού, όπως αναλύει σήμερα η Ελευθεροτυπία, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται (δηλαδή θα λάβει νέα μέτρα), αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι (σ.σ. επί της ουσίας μιλάει για την τρύπα του προϋπολογισμού του 2011), έγινε την ίδια μέρα που κύκλοι της Ν.Δ. έλεγαν ότι το κόμμα θα πει όχι σε νέα μέτρα προκειμένου να κλείσει η τρύπα του προϋπολογισμού του 2011. Εγινε επίσης ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος από προχθές έχει διαμηνύσει ότι τα νέα μέτρα είτε για τις παρεκκλίσεις του προϋπολογισμού είτε για τη νέα δανειακή σύμβαση θα αποφασιστούν από την παρούσα κυβέρνηση (σ.σ. με τη συμφωνία όλων των κομμάτων που τη στηρίζουν) και θα υλοποιηθούν από την επόμενη, που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός στην ίδια ομιλία του χθες:

- Εκτίμησε ότι τα εισοδήματα το 2012 θα σταθεροποιηθούν, καθώς δεν αναμένονται, όπως είπε, περαιτέρω μειώσεις των ονομαστικών μισθών και συντάξεων ούτε αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών.

- Μίλησε για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και προανήγγειλε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20% στη φορολόγηση νομικών προσώπων.

- Εδωσε προτεραιότητα στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ως μια από τις μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας (σ.σ. ωστόσο, μόλις χθες ο υπουργός Υποδομών Μ. Βορίδης δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει το νομοσχέδιο του προκατόχου του Γ. Ραγκούση για τη απελευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί).

- Υποστήριξε ότι «παρά την προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα δύο χρόνια, οι συνθήκες στις αγορές κεφαλαίου είναι δυσμενείς και η κατάσταση της οικονομίας έχει επιδεινωθεί». «Είναι η ώρα των αποφάσεων της δράσης και της ευθύνης», είπε.

Στο μεταξύ χθες το μεσημέρι ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής είχε δηλώσει για το ενδεχόμενο νέων μέτρων ότι θα γίνει προσπάθεια να μη χρειαστούν ή να χρειαστούν τα λιγότερο δυνατά άλλα φοροεισπρακτικά μέτρα δεν τα αντέχει η οικονομία. Τόνισε πάντως ότι «αυτό που υπάρχει σαν δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει κι αν χρειαστεί να ληφθούν μέτρα για να προχωρήσουμε στη δανειακή σύμβαση, αυτά θα τα πάρουμε».

Αναφερόμενος στις τελευταίες δηλώσεις Βενιζέλου υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν θα πρέπει να αποφασιστούν από τα τρία κόμματα, κι αν αυτό δεν γίνει τότε «θα χρειαστεί νωπή εντολή». Και για να δεσμεύσει και τη Ν.Δ υπογράμμισε: «Τα τρία κόμματα έχουν δεσμευτεί για το τι θα πρέπει να κάνουν».

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης