Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Μείωση μισθών με το ζόρι ...!!!!

Το τελεσίγραφο της τρόικας για μείωση αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού,
πάγωμα ωριμάνσεων και μείωση εισφορών θα τεθεί επί τάπητος σε συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα οι κοινωνικοί εταίροι, ενώ σύμφωνα με τον Τύπο η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική πράξη προκειμένου να παρακάμψει κάθε εμπόδιο προκειμένου να ικανοποιηθούν οι τροϊκανοί.


Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι "μόνη κόκκινη γραμμή αποτελεί η σωτηρία της χώρας", συνεπώς η χάραξη κοινής γραμμής εκ μέρους των εργαζομένων και των εργοδοτών φαίνεται ως η μόνη επιλογή, πριν τη μονομερή διευθέτηση από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο Βήμα της Κυριακής, οι εκπρόσωποι των δανειστών απέστειλαν νέο email στην κυβέρνηση, ζητώντας να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι επί των αιτημάτων ή να επιβληθούν αυτά με τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης.

Η ΓΣΕΕ, που συνεδριάζει την Τρίτη, απορρίπτει μείωση στους κατώτατους μισθούς, όπως και στις μισθολογικές ωριμάνσεις.

Ο ΣΕΒ φαίνεται να απορρίπτει τη μείωση των κατώτατων μισθών, αλλά συζητά την κατάργηση των ωριμάνσεων και ζητά την μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Η ΕΣΕΕ τάσσεται υπέρ της διατήρησης των κατώτατων ορίων των μισθών, με ταυτόχρονο "πάγωμά" τους έως το 2014, ζητά να μην δοθούν αυξήσεις για τις ωριμάνσεις, καθώς και να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές κατά 10%.

Η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων είχε ζητηθεί από τον ΣΕΒ να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, ωστόσο η ΓΣΕΕ ζήτησε ολιγοήμερη αναβολή προκειμένου να συνεδριάσει την Τρίτη.

Στα σκαριά η νομοθετική πράξη

Ωστόσο σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής η κυβέρνηση προετοιμάζει πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα ανασταλεί η υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταβάλουν την προβλεπόμενη για τον Ιούλιο ποσοστιαία αύξηση του 2,6% στα κατώτερα ημερομίσθια και στους βασικούς μισθούς, που προβλέπει η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Επιπλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο με την ίδια πράξη να ενσωματωθεί και μέρος του δώρου Χριστουγέννων και των επιδομάτων Πάσχα και καλοκαιρινή άδειας στον μηνιαίο μισθό. Η ενσωμάτωση ενδέχεται να αφορά μόνο το 50% των πρόσθετων παροχών, σηματοδοτώντας πρακτικά την κατάργηση του 14ου μισθού.

Με αυτή την κίνηση, που παρακάμπτει τη Βουλή και φυσικά δεν προϋποθέτει συναίνεση κοινωνικών φορέων, επιχειρείται να ικανοποιηθεί μέρος των επιτακτικών απαιτήσεων της τρόικας.

Ασημακόπουλος: Δεν είναι λύση η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού

"Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν κρίνεται από τον κατώτερο μισθό, θα ήταν λάθος η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού", δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος.

Όπως επισήμανε, ο μέσος μισθός έτσι κι αλλιώς μειώνεται, καθώς μειώνεται η οικονομία, οι τζίροι και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Με την ενσωμάτωση δε κάνουμε τίποτα, διότι θα επιβαρυνθούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ενσωμάτωση σημαίνει και μεγαλύτερες συντάξεις.


Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης