Οι ισχύουσες διατροφικές οδηγίες συνιστούν το πολύ μία μερίδα κόκκινο κρέας την εβδομάδα ή ανά 15θημερο.
Η κατάχρηση κόκκινου κρέατος έχει σχετιστεί με πολλαπλά προβλήματα υγείας, το κυριότερο από τα οποία είναι η συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών (αρτηριοσκλήρυνση ή αθηροσκλήρωση) και η πρόκληση καρδιοπάθειας.
Οι εθελοντές της νέας μελέτης έτρωγαν κατά μέσον όρο 60-90 γραμμάρια κόκκινο κρέας την ημέρα, ενώ οι γυναίκες 30-60 γραμμάρια ημερησίως, αλλά πολλοί έτρωγαν περισσότερο.
Όσοι έφταναν ή υπερέβαιναν τα 110 γραμμάρια την ημέρα, είχαν κατά 19% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του νεφρού. Ο κίνδυνος παρέμεινε αυξημένος ακόμα και όταν οι εθελοντές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του νεφρού.
ΤΑ ΝΕΑ