Πιθανότατα να έχετε ακούσει ότι ο κάθε άνθρωπος στον πλανήτη «απέχει» 6 ανθρώπους (6 γνωριμίες) από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη από τοίδιο το Facebook και το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, όμως, αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι πλέον είναι καλύτερα διασυνδεδεμένοι, οπότε η «ανθρώπινη απόσταση» έχει πέσει κάτω από τις 5 επαφές.
Η μελέτη, που χρησιμοποίησε τα δεδομένα που ελήφθησαν από 721 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες του Facebook, δείχνει ότι κάθε δύο άνθρωποι στο site κατά μέσο όρο χωρίζονται με μόλις 4,74 ενδιάμεσες συνδέσεις. Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα εξελιγμένους αλγορίθμους που αναπτύχθηκαν από το Laboratory for Web Algorithmics του Università degli Studi di Milano, ήταν εφικτό να υπολογισθεί η κοινωνική απόσταση μεταξύ των χρηστών του δικτύου.
Η μελέτη κατέληξε, επίσης, στο συμπέρασμα ότι - κατά την εξέταση των ανθρώπων που ζουν σε μια συγκεκριμένη χώρα - ο μέσος όρος απόστασης φθάνει μέχρι και τους 3 βαθμούς. Με το 84% των φίλων ενός μέσου χρήστη να ζει στην ίδια χώρα με εκείνων, μπορούμε όντως να πούμε ότι το Facebook, έχει φέρει κοντά τους ανθρώπους.
Είναι συναρπαστικό να δούμε πώς το Facebook έχει εξελιχθεί σε μια πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή τις τοπικές κοινότητες και δίκτυα, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τις διεθνείς σχέσεις και τους φίλους. Οι όροι που αφορούσαν την μελέτη πίσω από τους βαθμούς επικοινωνίας μέσω Facebook, σε σχέση με την αρχική που είχε καταλήξει στους 6 βαθμούς επικοινωνίας, διαφέρουν ωστόσο.
Την αρχική λοιπόν ιδέα για την εν λόγω μελέτη, είχε ο Stanley Milgram στη δεκαετία του 1960. Ο Milgram, επέλεξε 296 εθελοντές και τους ζήτησε να στείλουν ένα μήνυμα σε ένα συγκεκριμένο άτομο, έναν χρηματιστή που ζούσε στο Σαρόν, ένα προάστιο της Βοστώνης, στη Μασαχουσέτη. Προηγουμένως τους είχε δοθεί η εντολή πως το μήνυμα δεν θα μπορούσε να αποσταλεί άμεσα στον στόχο, εκτός και αν τον γνώριζαν προσωπικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να καταφέρουν να φτάσουν σε αυτόν, μέσω κάποιου που θα γνώριζε κάποιον και πάει λέγοντας μέχρι να βρεθεί ο τελευταίος που θα γνώριζε άμεσα τον χρηματιστή.
Το Διαδίκτυο, μας έχει επιτρέψει να συνδεόμαστε με ανθρώπους με τρόπους που πίσω στην δεκαετία του 1960 ήταν αδιανόητοι. Αν και πολλοί άνθρωποι διαχειρίζονται το δίκτυο των φίλων τους στο Facebook πολύ προσεκτικά, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να καθίσουμε όλοι να σκεφτούμε το κατά πόσο τελικά όλοι οι διαδικτυακοί μας φίλοι αποτελούν και πραγματικά «προσωπικές γνωριμίες».
Έτσι, ενώ μια άμεση σύγκριση με την μελέτη του 1960 είναι λίγο άνιση, το πολύ μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος του Facebook κάνει την έρευνά της πιο ακριβής, κυρίως λόγω των διαφορών των σύγχρονων σχέσεων που πρέπει να διατηρηθεί από όλα τα μέρη του κόσμου. Πράγματι, το γεγονός ότι οι χρήστες του Facebook συνδέονται, κατά μέσο όρο με λιγότερο από πέντε συνδέσεις είναι εντυπωσιακό, και δείχνει πώς το διαδίκτυο και τα κοινωνικές ιστοσελίδες έχουν φέρει τον κόσμο πιο κοντά.
proho.gr