Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Βεστερβέλε: Λάθος το τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ

Βεστερβέλε: Λάθος το τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να τυπώσει χρήμα για να διευκολύνει την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη, καθώς αυτό θα προσφέρει μόνο βραχυπρόθεσμη ανακούφιση και θα μπορούσε να
ενισχύσει τον πληθωρισμό και να διαλύσει τις μεταρρυθμίσεις των κρατών της ζώνης του ευρώ», αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε σε άρθρο του στους Financial Times της Παρασκευής.

Ο Βεστερβέλε σημειώνει σε αρκετά σημεία του άρθρου του ότι η έκδοση χρήματος από την ΕΚΤ θα αποτελεί προσωρινή ανακούφιση, αλλά μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί ένα βαρυσήμαντο λάθος, καθώς «η Ευρωζώνη θα καταλήξει με ένα υποτιμημένο νόμισμα και με ακόμα απιο αποσταθεοποιημένη τη ζώνη των 17 κρατών μελών».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας τόνισε την ανάγκη να προβλεφθεί για το μέλλον η αναβάθμιση της νομισματικής ένωσης σε μια ένωση σταθερότητας, το οποίο όπως είπε «μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον κοινό προϋπολογισμό από όλα τα κράτη μέλη».

Τέλος, πρόσθεσε ότι «εάν η Ευρώπη επιθυμεί να αλλάξει άρδην την κατάσταση, τα κράτη μέλη δεν θα είναι σε θέση να αποφύγουν την τροποποίηση των Συνθηκών. Για να ξεπεραστούν οι αδυναμίες της, η ευρωζώνη χρειάζεται βαθύτερη ολοκλήρωση μέσω αυστηρότερης οικονομικής διακυβέρνησης και αυστηρότερους κανόνες για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η πρόκληση είναι η διαχείριση αυτής της κρίσης, χωρίς να δημιουργεί καμία διάσπαση στο εσωτερικό της ΕΕ».



newsbeast

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης