Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Τουρκία και SHELL σε κοινές γεωτρήσεις στην Μεσόγειο

Η τουρκική κυβέρνηση συνήψε συμφωνία συνεργασίας με τον πετρελαϊκό όμιλο Royal Dutch Shell, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου,
τόσο σε εδάφη της, όσο και στη Μεσόγειο, όπως δήλωσε ο υπ. Ενέργειας της χώρας Τανέρ Γιλντίζ στην εφημερίδα «Sabah». Σύμφωνα με την εφημερίδα, «καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στα ανοιχτά της Νότιας Κύπρου με τη συμμαχία των....
Ελληνοκυπρίων με το Ισραήλ και την αμερικανική εταιρία Noble, η Τουρκία προβαίνει σε ένα γιγάντιο βήμα. Η Ανώνυμη Εταιρία Πετρελαίων Τουρκίας (TPAO) κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία με τη Shell για γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Αττάλειας».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι έρευνες θα γίνουν στα ανοιχτά της Αττάλειας, όπου η θάλασσα έχει βάθος 2.500 μέτρων, και ότι τα έξοδα και την πλατφόρμα θα τα αναλάβει η εταιρία Shell. Σε περίπτωση που βρεθεί πετρέλαιο, οι σχετικές επενδύσεις, ύψους περίπου 1 δισ. δολαρίων, θα καλυφθούν από την ίδια εταιρία, ενώ το πετρέλαιο θα μοιραστεί σε ποσοστό 50-50 μεταξύ της Shell και της Τουρκίας.

Επίσης υποστηρίζει ότι η TPAO έχει καθορίσει τρεις περιοχές της Μεσογείου όπου υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και όρισε ως κύριες περιοχές έρευνας τα ανοιχτά της Αττάλειας, της Μερσίνας και τον κόλπο της Αλεξανδρέττας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα στον κόλπο της Μερσίνας.





Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης