Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στα παιδιά αντρών καπνιστών


Διατρέχουν κατά 15% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας

Αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στα παιδιά αντρών καπνιστώνΤα παιδιά, των οποίων οι πατεράδες κάπνιζαν την εποχή της σύλληψης, διατρέχουν 15% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν την πιο κοινή μορφή παιδικού καρκίνου (οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία), αναφέρουν ερευνητές.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας υποδεικνύουν ότι αν ο πατέρας κάπνιζε την εποχή που έγινε η σύλληψη, αυτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας» λένε οι ερευνητές, επικεφαλής των οποίων ήταν η Elizabeth Milne από το ινστιτούτο Telethon Institute for Child Health Research της Αυστραλίας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Epidemiology.

Παρόλο που η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία είναι η πιο κοινή μορφή παιδικού καρκίνου, παραμένει σπάνια, και εμφανίζεται σε 3 με 5 παιδιά στις 100.000.

Οι επιστήμονες μελέτησαν το ιστορικό των οικογενειών 300 παιδιών με αυτή τη μορφή καρκίνου, ζητώντας από τους γονείς πληροφορίες για τις «καπνιστικές» τους συνήθειες. 

Συνέκριναν αυτές τις οικογένειες με εκείνες περισσοτέρων από 800 παιδιών της ίδιας ηλικίας, που δεν είχαν λευχαιμία.
Το αν οι μητέρες κάπνιζαν δεν είχε κάποια επίδραση σε σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά τα παιδιά των οποίων οι πατεράδες κάπνιζαν την εποχή που έγινε η σύλληψη είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν λευχαιμία.

Εκείνα τα παιδιά που οι πατεράδες τους κάπνιζαν τουλάχιστον 20 τσιγάρα την ημέρα όταν έγινε η σύλληψη είχαν 44% πιθανότητες να διαγνωστούν με την ασθένεια. 





newsbeast.gr

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης