Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Επιστρέφουν τα New Balance στη μόδα;(ΑΝΤΡΑΣ)


Η απάντηση είναι  όχι. Γιατί δεν έφυγαν ποτέ! Αψογη εφαρμογή, άριστη υποστήριξη για το πέλμα σου, και αυτή η εντύπωση πως μέσα τους μπορείς να περπατήσεις χιλιόμετρα, αβίαστα, αβάδιστα, αβασάνιστα.  Εσχάτως και δήλωση style!
Εκτός αν πέρασες  τη δεκαετία του ‘90 χωμένος βαθιά σε μια σπηλιά στο Καζακστάν, σίγουρα θυμάσαι τις δόξες που γνώρισαν τότε τα New Balance, όταν πρωτοσυστήθηκαν, ουσιαστικά, στο ελληνικό κοινό. Αν μάλιστα είχες στην κατοχή σου ένα ζευγάρι, πιθανόν να θυμάσαι και την αίσθησή τους στα πόδια σου: άψογη εφαρμογή, άριστη υποστήριξη για το πέλμα σου, και αυτή η εντύπωση πως μέσα τους μπορείς να περπατήσεις χιλιόμετρα, αβίαστα, αβάδιστα, αβασάνιστα. 

Ο σερβιτόρος ξέρει

Ο παροξυσμός γύρω από το όνομά τους έχει περάσει προ πολλού, η ουσία όμως παραμένει: τα New Balance είναι ένα από τα πιο άνετα παπούτσια του κόσμου. Και αυτή ήταν η φιλοδοξία τους εξ αρχής. Ο κύριος William Riley που τα εμπνεύστηκε το 1906 δεν ήταν παρά ένας σερβιτοράκος στη Βοστώνη ο οποίος, γυρνώντας κάθε μέρα από τη δουλειά με πονεμένα πόδια, αποφάσισε να δημιουργήσει στηρίγματα για την καμάρα του πέλματος, τα οποία θα έλυναν το πρόβλημα το δικό του και όσων ήταν αναγκασμένοι να παραμένουν όρθιοι όλη μέρα. Η επιτυχία όμως δεν ήρθε γρήγορα. Την πρώτη πενταετία η εταιρία δεν έβγαλε κέρδος, ενώ για αρκετά χρόνια η βασική πηγή εσόδων της ήταν τα στηρίγματα και όχι τα παπούτσια. Μέχρι που το 1960 γεννήθηκε το Trackster, το πρώτο αθλητικό παπούτσι με τρακτερωτή σόλα, αλλά και το πρώτο παπούτσι στην ιστορία που κυκλοφορούσε σε διαφορετικά νούμερα όχι μόνο ως προς το μήκος αλλά και ως προς το πλάτος, έτσι ώστε να μην καταπιέζεται το πόδι στα πλαϊνά και η εφαρμογή να αγγίζει την τελειότητα.

Made in U.S.A.

Με αργά (αλλά άνετα) βήματα η New Balance εδραιώθηκε ως η «ήρεμη δύναμη» στη βιομηχανία των αθλητικών, ως το brand που προτιμούσαν όσοι πραγματικά ενδιαφέρονταν για το περπάτημα ή το τρέξιμο. Η εταιρία δεν επένδυσε ποτέ μεγάλα ποσά στη διαφήμιση. Η φήμη της διαδόθηκε από στόμα (ικανοποιημένου πελάτη) σε στόμα (μελλοντικού πελάτη). Αυτό ισχύει μέχρι σήμερα και έτσι η New Balance μπορεί να υπερηφανεύεται ότι οφείλει την επιτυχία της στο ίδιο το προϊόν της και όχι σε μαρκετινίστικα τρικ, έξυπνα mottos και λογοπαίγνια. Που πάνε όμως όλα αυτά τα χρήματα που εξοικονομούνται από το περιορισμό της διαφημιστικής δαπάνης; Η απάντηση είναι μάλλον εκπληκτική: είναι η μόνη εταιρία τέτοιου μεγέθους, που, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, εξακολουθεί να παράγει το προϊόν της στην πατρίδα της, την Αμερική. Κάθε ζευγάρι New Balance είναι φτιαγμένο από αμερικανούς τεχνίτες (ή βρετανούς, αν πρόκειται για ευρωπαϊκή παρτίδα) και όχι από ινδικά/κινέζικα/βιετναμέζικα φτηνά εργατικά χέρια (ή χεράκια). Το κόστος παραγωγής είναι σαφώς υψηλότερο αλλά, καθώς το προϊόν δεν διαφημίζεται συχνά, η τιμή παραμένει ανταγωνιστική.

Τόσο  un-cool που είναι cool

Τα μοντέλα  της εταιρίας δεν έχουν ονόματα αλλά αριθμούς και δεν θα τα δεις να φιγουράρουν στις σελίδες των περιοδικών και στα πόδια των celebrities. Όχι πως και εκείνοι δεν τα έχουν φορέσει: από τον Ben Affleck και τον Kanye West μέχρι τον Barack Obama, όλοι έχουν κατά καιρούς ασπαστεί την «το φοράς και πετάς» φιλοσοφία των New Balance. Τα εν λόγω παπούτσια όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «τρέντι» - και αυτό είναι κομπλιμέντο. Αυτή ακριβώς η έλλειψη mainstream αποδοχής είναι που τα κάνει ελκυστικά στα μάτια εκείνων που καταλαβαίνουν πως το στιλ σου δεν κρίνεται από το αν φοράς το τελευταίο hot μοντέλο αθλητικού παπουτσιού στο δρόμο ή το γυμναστήριο. Τα New Balance απευθύνονται σε εκείνους που συνειδητοποιούν πως ένα αθλητικό παπούτσι είναι πάντα ένα αθλητικό παπούτσι και πως όσα φωτάκια, αερόσολες και φλούο λεπτομέρειες και να του βάλεις επάνω δεν θα γίνει ποτέ σύμβολο του στιλ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως, μαζί με τα Converse, είναι τα μόνα αθλητικά brands που διαθέτει ο Mr. Porter, το μεγαλύτερο και πιο stylish ηλεκτρονικό κατάστημα αντρικής μόδας του πλανήτη. Και δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο ότι αυτά τα παπούτσια ήταν τα αγαπημένα του ιδιοφυή δισεκατομμυριούχου που άκουγε στο όνομα Steve Jobs. 

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης