Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Salzburg: Μία πόλη που θα σε μαγέψει


Υπάρχει πόλη που υπόσχεται να σε μαγέψει; Ναι! Το Salzburg θα σε εκπλήξει με την παραμυθένια ομορφιά του και θα σε κάνει να το θυμάσαι για πολύ καιρό ακριβώς όπως ήταν. Το σίγουρο είναι ένα. Η φύση στάθηκε πολύ γενναιόδωρη μαζί του...
Ήρεμη δύναμη. Με αυτές τις λέξεις θα χαρακτήριζα την πόλη του Salzburg όπου με τους αρχιτεκτονικούς και φυσικούς θησαυρούς της κατάφερε να με γοητεύσει, όταν βρέθηκα εκεί πριν από ένα περίπου χρόνο. Η γενέτειρα του Μότσαρτ και δεύτερη πιο τουριστική πόλη της Αυστρίας (με πρώτη τη Βιέννη) δεν εκπέμπει μόνο μια ηρεμία που πηγάζει από τους ρυθμούς ζωής της. Βγάζει προς τα έξω και μια ένταση, μια μεγαλοπρέπεια, μια αρχοντιά, τόσο με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, όσο και με τα αχανή τοπία που πέφτει το βλέμμα σου όταν βρεθείς σε κάποιο υψόμετρο.
Έχοντας τις καλύτερες αναμνήσεις από την αυστριακή πόλη, θα προσπαθήσω να μεταφέρω εντυπώσεις και εμπειρίες για όσους επιθυμούν να κάνουν ένα ταξίδι μέχρι το Salzburg, έστω και νοητό.
Αρχικά θα σταθώ στο πιο διάσημο τέκνο της πόλης, τον Μότσαρτ, καθώς ακόμη και μεταθάνατον δίνει ζωή στο Salzburg, υπερβολική θα έλεγα. Αν είσαι λάτρης του συνθέτη που έγραψε ιστορία στην κλασική μουσική έχει καλώς. Αλλιώς, η μορφή του στα Mozartkugeln, (τα χαρακτηριστικά σοκολατένια γλυκάκια), σε μπλουζάκια, ομπρέλες, καπέλα, μολύβια, διακοσμητικά και κάθε είδους προϊόντα μάλλον θα σε μπουχτίσουν. Ίσως το μόνο αρνητικό που μου έμεινε από την πόλη. Αξίζει τον κόπο πάντως μια βόλτα από το σπίτι που έμενε τα πρώτα χρόνια της ζωής του και πλέον έχει μετατραπεί σε μουσείο. (στον δρόμο Greidegasse). Εκεί οι επισκέπτες έχουν οπτικοακουστική πρόσβαση σε 14.000 παραγωγές που αφορούν τη μουσική και την προσωπικότητά του.
Κατά τ'άλλα, στο Salzburg θα θαυμάσεις ένα άψογο σύστημα μεταφορών, καθώς ακόμη και αν περιμένεις το λεωφορείο, γνωρίζεις με ακρίβεια (μέσω του πίνακα που υπάρχει και στο μετρό) σε πόσα λεπτά θα έρθει.
Ονειρικά αξιοθέατα
Φτάνοντας στο κέντρο της πόλης, αφού περάσεις μια βόλτα από το θαυμάσια διατηρημένο καθεδρικό μοναστήρι St. Peter, θα συναντήσεις το κάστρο του Hohensalzburg. Χτισμένο σε ένα λόφο γύρω στα 120 μέτρα, χαρίζει μια απίστευτη θέα στην πόλη και στις Άλπεις, ενώ η περιήγησή στο εσωτερικό του είναι από μόνη της μια εμπειρία. Μέσα στο κάστρο φιλοξενείται ένα μικρό μουσείο όπου θα δεις όπλα, στολές πολέμου και σύνεργα για βασανιστήρια που χρησιμοποιούσαν στο Μεσαίωνα.
Διασχίζοντας το ποτάμι Salzach περπατώντας κάποια από κάποια από τις μικρές γέφυρες, θα φτάσεις στο νεοκλασικό παλάτι Schloss Mirabell. Επιβλητικό και μεγαλοπρεπές, το παλάτι χτίστηκε από τον αρχιεπίσκοπο Βολφ Ντίτριχ για την ερωμένη του, το 1606, με την οποία απέκτησε δέκα παιδιά. Μάλιστα, στους ανθισμένους κήπους του γυρίστηκαν σκηνές από την κλασική ταινία "Η μελωδία της ευτυχίας"...
Για όσους θέλουν να κάνουν μερικά χιλιόμετρα παραπάνω, υπάρχει και το Κέλτικο χωριό όπου θα δεις μια άριστη αναπαράσταση του τρόπου ζωής των Κελτών, που πρώτοι εξόρυξαν αλάτι από τους βράχους του βουνού. Πότε δεν είναι άσχημο ένα ταξίδι στο παρελθόν!
Βόλτες, ψώνια καφές και φαγητό στην πόλη του Μότσαρτ
Το Salzburg διαθέτει μια αγορά για κάθε τσέπη. Από πολυτελή κοσμήματα και χειροποίητα παπούτσια, μέχρι οικονομικά τουριστικά μαγαζάκια με διακοσμητικά (όλο και κάπου θα ξαναπέσεις πάνω στο πρόσωπο του Μότσαρτ). Τα περισσότερα από αυτά απλώνονται στον κεντρικό δρόμο Greidegasse αλλά και στους γύρω δρόμους. Προσοχή όμως- τα καταστήματα κλείνουν κατά τις 7 το απόγευμα και πολύ πιθανό να μείνεις με άδεια...χέρια.
Όταν φτάσει η στιγμή του ευχάριστου διαλείμματος για καφέ ή για μια μπύρα πάντως μπορείτε να κάτσετε στο "Cafe Bazar", που ήταν κάποτε το σημείο συνάντησης διανοούμενων και καλλιτεχνών ή στο "Tomaselli", το αγαπημένο στέκι των μουσικών. Το "Saitensprung" που βρίσκεται σε ένα από τους πιο όμορφους δρόμους του Σάλτσμπουργκ, στην οδό "Steingasse" σίγουρα θα σου αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.
Το μαγαζάκι που μου έκανε την ομορφότερη εντύπωση βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τα αυστριακά μικρά καφέ. Στο "afro cafe" λίγα λεπτά από την κεντρικό δρόμο με τα μαγαζιά, μπορείς να απολαύσεις τον φρέντο σου σε ένα περιβάλλον εμπνευσμένο από την αφρικανική ήπειρο αλλά και να αγοράσεις καφέ, τσάι, κούπες και διακοσμητικά από το κατάστημα που θα βρεις κοντά στην είσοδο.
Ας έρθουμε στα σνίτσελ και pretzels: Λέξεις κλειδιά για το φαγητό που θα βρεις σε κάθε γωνιά της πόλης πού είτε θα ακριβοπληρώσεις, είτε θα φας πιο οικονομικά και από ένα σάντουιτς.
Στο "Saran Essbar" πάντως θα φας (ίσως το γευστικότερο σνίτσελ) της πόλης και σε νορμάλ τιμή ,ενώ στο 'SOG" θα δοκιμάσεις γευστικές μακαρονάδες. Αν θες πάλι να φας κάτι σε ψάρι και στα γρήγορα μπορείς να επισκεπτείς τα Νοrdsee στην οδό Getreidegasse (κλείνουν και αυτά από νωρίς, οπότε υπολόγισέ τα μόνο για μεσημέρι).
Αν με ρωτούσε κανείς αν θα επέλεγα το Salzburg το χειμώνα ή την άνοιξη θα επέλεγα το 2ο, ίσως γιατί τότε θα δεις την πόλη ανθισμένη, γεμάτη χρώμα και με πεντακάθαρο ουρανό. Αν όμως το σκι και το χιόνι είναι από τα αγαπημένα σου, οι χειμερινοί μήνες είναι η κατάλληλη επιλογή καθώς η πόλη διαθέτει άριστο χιονοδρομικό κέντρο.
Για πολλούς, η αυστριακή αυτή πόλη αποτελεί τη "Φλωρεντία του Βορρά". Το σίγουρο είναι πάντως ότι το Salzburg, ο μικρός αυτός παράδεισος επί γης, μοιράζεται τις ομορφιές του απλόχερα με όσους έχουν την τύχη να το επισκεπτούν. έσω και για ένα 3ήμερο...









cosmo

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης