Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Ασφυξία σε όλη την Ευρωζώνη


Πρόβλημα ρευστότητας και αγωνιώδης αναμονή στις τράπεζες

Ασφυξία σε όλη την ΕυρωζώνηΚαθώς η κρίση χρέους επεκτείνεται με ταχύτητα στον πυρήνα της ευρωζώνης, ισχυρά κράτη και οι τράπεζές τους ασφυκτιούν, λόγω της έλλειψης ρευστότητας, καθώς η διατραπεζική αγορά παγώνει.

Χθες η Standard & Poor’s υποβάθμισε το Βέλγιο, ενώ η Ισπανία φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει διεθνή βοήθεια. Έτσι, τα πιστωτικά ιδρύματα προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα χορήγησε 247 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό της τελευταίας διετίας.

Όπως γράφει σήμερα η «Ελευθεροτυπία», οι ευρωπαϊκές εμπορικές τράπεζες δανείζουν με εξαιρετική φειδώ η μία μετά την άλλη και προτιμούν να εμπιστεύονται τα κεφάλαιά τους, στην ασφάλεια της ΕΚΤ.

Η αδυναμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να δώσουν απάντηση στην κρίση χρέους εξακολουθεί να τροφοδοτεί την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού των κρατών.

Έτσι, οι αποδόσεις του 2ετούς ιταλικού ομολόγου ξεπέρασε την Παρασκευή το 8%. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης τα επιτόκια της Ισπανίας και του Βελγίου, ενώ το ευρώ διολίσθησε κάτω από τα 1,33 δολάρια
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
newsbeast.gr

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης