Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

«Βασανίζουμε το γιο σου, αν δεν πληρώσεις θα πεθάνει»


Ιστορίες τρόμου για τη διαφθορά στο Ιράκ

«Βασανίζουμε το γιο σου, αν δεν πληρώσεις θα πεθάνει»Οι τοίχοι του δωματίου της Ουμ Χουσεΐν στη Βαγδάτη είναι καλυμμένοι με φωτογραφίες των τεσσάρων χαμένων της γιων. Ο μεγαλύτερος σκοτώθηκε το 2005 και οι άλλοι τρεις απήχθησαν ενώ αναζητούσαν δουλειά. Δεν τους ξαναείδε ποτέ.

Η 60χρονη γυναίκα ζει πλέον με την εναπομείνασα οικογένειά της: τη μία της κόρη, τον τελευταίο της γιο τον Γιασίρ και έξι ορφανά εγγόνια και αφηγήθηκε στην εφημερίδα «Guardian» τη μάχη που χρειάστηκε να δώσει για να βγάλει τον μικρό της γιο από τη φυλακή. 

Ο Γιασίρ κρατήθηκε το 2007. Για τρεις ημέρες δεν είχε κανένα νέο του και είχε συμπεράνει πως είναι κι εκείνος νεκρός, όπως τα αδέλφια του. Και ξαφνικά ένας αξιωματούχος της τηλεφώνησε και της είπε πως αν  δωροδοκούσε θα μπορούσε να τον δει. Εκείνη δανείστηκε τα λεφτά κι έτρεξε στη φυλακή. 

Όταν τον έφεραν δεν τον αναγνώριζε από τα βασανιστήρια που είχε υποστεί ενώ τα πόδια και τα χέρια του ήταν δεμένα με αλυσίδες, σαν να είναι εγκληματίας. 

Για να τον αφήσουν ελεύθερο, οι αξιωματούχοι της φυλακής άρχισαν να τηλεφωνούν και να ζητούν λεφτά εκβιάζοντας την οικογένειά του βασανίζοντας τον. Η Ουμ Χουσεΐν τους εξήγησε πως δεν μπορούσε να πληρώσει αλλά εκείνοι ζητούσαν διαρκώς κι άλλα: από ένα εκατομμύριο ιρακινά δηνάρια -περίπου 560 λίρες Αγγλίας- έφτασαν στα πέντε. 

«Έπρεπε να τους στέλνουμε εμείς τηλεφωνικές κάρτες για να μας τηλεφωνούν. Μας έλεγαν: "Βασανίζουμε το γιο σου, αν δεν πληρώσεις θα πεθάνει". Κι έτσι πληρώναμε και πληρώναμε... Τι να κάναμε; Είναι ο τελευταίος γιος που μου απέμεινε. Είπα ως θα πουλήσω τον εαυτό μου στο δρόμο, αρκεί να μου τον φέρουν πίσω». 

Με το τελευταίο τηλεφώνημα η οικογένεια είχε πληρώσει εννέα εκατομμύρια ιρακινά δηνάρια. Δύο ημέρες μετά ο Γιασίρ αφέθηκε ελεύθερος. Η οικογένειά του δεν το γνώριζε αλλά υπήρχε δικαστική απόφαση ο Γιασίρ να αφεθεί ελεύθερος έξι μήνες νωρίτερα! Αλλά οι αρχές ασφαλείας τον κράτησαν μέχρι να πληρωθούν ακόμα δύο χιλιάδες δολάρια. 

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης