Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Σκορδο-θεραπεία μετά το έμφραγμα


Σκορδο-θεραπεία μετά το έμφραγμαΝέα Υόρκη 

Είναι γνωστό ότι το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση, τώρα όμως διαπιστώνεται ότι μπορεί επίσης να αποτελέσει μια ευρύτερη ασπίδα για την καρδιά, περιορίζοντας τη βλάβη των καρδιακών κυττάρων. 
Μελέτη η οποία διεξήχθη από αμερικανούς ερευνητές διαπίστωσε ότι το έλαιο του σκόρδου
 – και συγκεκριμένα ένα από τα θειούχα συστατικά του – μείωσε θεαματικά τη βλάβη των καρδιακών ιστών σε ποντικούς που είχαν υποστεί «τεχνητή» καρδιακή προσβολή.
Οι επιστήμονες προτείνουν τώρα τη χορήγηση των θειούχων συστατικών του ελαίου του σκόρδου από το στόμα ως μια πιο «εύχρηστη» εναλλακτική για την ενίσχυση των καρδιακών ιστών.

Το μυστικό στο θειούχο υδρογόνο

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Εμορι στις Ηνωμένες Πολιτείες θέλησαν να δοκιμάσουν την επίδραση που θα είχε στην καρδιά το τριθειούχο διαλλύλιο που περιέχει το έλαιο του σκόρδου επειδή η συγκεκριμένη ουσία απελευθερώνει θειούχο υδρογόνο.
Αν και σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι εξαιρετικά τοξικό – δυο-τρεις εισπνοές του μπορούν να προκαλέσουν τον θάνατο – το θειούχο υδρογόνο σε μικρές δόσεις, όπως αυτές που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός, επιφέρει σημαντικά οφέλη. Καταστέλλει τις φλεγμονές, μειώνει την αρτηριακή πίεση και συμβάλλει σε ζωτικές λειτουργίες των κυττάρων.
Ωστόσο το αέριο είναι ασταθές και πτητικό και η χορήγησή του για θεραπευτικούς σκοπούς είναι δύσκολη. Συνήθως χορηγείται ενέσιμα, τώρα όμως, χάρη στο έλαιο του σκόρδου, ίσως να καταστεί δυνατή και η χορήγησή του από το στόμα.

Χορηγός οξυγόνου

Όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, όταν η ροή του αίματος στους καρδιακούς ιστούς διακόπτεται για ένα διάστημα εξ αιτίας μιας καρδιακής προσβολής ή χειρουργικής επέμβασης, η χορήγηση θειούχου υδρογόνου τροφοδοτεί την καρδιά με πολύτιμο οξυγόνο, περιορίζοντας τις ενδεχόμενες βλάβες.
Για να διαπιστώσουν αν η απελευθέρωση του θειούχου υδρογόνου από το συστατικό του σκόρδου θα είχε ανάλογο αποτέλεσμα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Εμορι έφραξαν τη στεφανιαία αρτηρία ποντικών επί 45 λεπτά προσομοιώνοντας τις συνθήκες μιας καρδιακής προσβολής και στη συνέχεια χορήγησαν σε κάποια από αυτά τριθειούχο διαλλύλιο προτού αποκατασταθεί η ροή του αίματος.
Διαπίστωσαν ότι στα πειραματόζωα που έλαβαν το τριθειούχο διαλλύλιο οι βλάβες στους ιστούς ήταν μειωμένες κατά 61% – δηλαδή περίπου κατά τα δυο τρίτα – σε σχέση με εκείνα στα οποία δεν χορηγήθηκε η ουσία.

Υποσχόμενη εναλλακτική

Τα ευρήματα, τα οποία ανακοινώθηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Ορλάντο της Φλόριδας, δίνουν τους γιατρούς τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το πιο «ευέλικτο» από την άποψη της χορήγησης τριθειούχο διαλλύλιο σε πολλές από τις περιπτώσεις στις οποίες οι ερευνητές συνιστούν σήμερα το θειούχο υδρογόνο.
«Διεξάγουμε μελέτες με δραστικές ουσίες που απελευθερώνουν θειούχο υδρογόνο και μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα» εξήγησε στους συνέδρους ο Ντέιβιντ Λέφερ, καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Εμορι. «Ετσι μπορεί να αποφευχθεί η ανάγκη έγχυσης θειούχων δραστικών ουσιών και να περιοριστεί μόνο στα επείγοντα περιστατικά».
Άλλες έρευνες που διεξάγονται από την ίδια ομάδα υποδεικνύουν ότι το τριθειούχο διαλλύλιο μπορεί επίσης να περιορίσει τη μεγαλοκαρδία που προκαλεί η καρδιακή ανεπάρκεια.









tovima.gr

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης