Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Πόσων χρόνων... νιώθετε;

KANTE TO TEST....

Καμιά φορά συμβαίνει να αναφέρονται σε εμάς και την ηλικία μας και να νομίζουμε ότι μιλάνε για κάποιον άλλον. Η πραγματική μας ηλικία δεν συμβαδίζει πάντα με αυτήν που αισθανόμαστε ότι έχουμε. Κάποιοι αισθάνονται πιο ώριμοι, ενώ άλλοι συμπεριφέρονται σαν να είναι τουλάχιστον 10 χρόνια νεότεροι. Αυτή η υποκειμενική, συναισθηματική ηλικία μπορεί να βιώνεται σαν κάτι θετικό, μπορεί όμως να γίνει και εμπόδιο όταν αρνιόμαστε να συμβαδίσουμε με την πραγματικότητα της ζωής μας. Αυτό το τεστ θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε πόσο κοντά είναι η αντικειμενική με την υποκειμενική σας ηλικία. Απαντήστε, λοιπόν, στις ερωτήσεις με τον αυθορμητισμό ενός παιδιού και δεχτείτε την αξιολόγηση με τη σοφία ενός γέροντα ...;



Σημειώστε σε κάθε ερώτηση την απάντηση που σας εκφράζει περισσότερο.
1. Για μία βραδιά με φίλους, προτιμάτε εστιατόριο ή μπαρ:
Όπου γίνονται διαγωνισμοί καραόκε.
Όπου παίζουν μικρά ερασιτεχνικά γκρουπάκια.
Όπου μπορείτε να κάνετε και μερικά βήματα salsa.
Όπου κάποιος παίζει απαλές μελωδίες στο πιάνο.
2. Στις ερωτικές σας σχέσεις, σας ξεσηκώνουν πολύ:
Τα πονηρά χαμόγελα.
Οι ασυνήθιστες εκπλήξεις.
Οι αισθησιακές χειρονομίες.
Τα τρυφερά λόγια.
3. Η αδερφή σας σας αφήνει να κρατήσετε το παιδί της για να βγει το βράδυ:
Βλέπετε κινούμενα σχέδια μαζί του.
Βρίσκετε ευκαιρία να του μάθετε μερικές «κακές λέξεις».
Παίζετε μαζί του περιμένοντας να έρθει η ώρα να κοιμηθεί.
Του λέτε ιστορίες και τραγούδια.
4. Έχετε παιδιά και στις διακοπές σάς αρέσει πολύ:
Ένα οικογενειακό ξενοδοχείο στο βουνό.
Ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο-κλαμπ.
Πεζοπορίες στα βουνά της Κρήτης.
Το ίδιο πάντα μέρος, για να απο­κτήσετε «ρίζες».
5. Ποιο από αυτά τα χρώματα σας «μιλάει» περισσότερο;
Πορτοκαλί.
Κόκκινο.
Πράσινο.
Μπλε.
6. Ο διευθυντής σας σας κάνει συστάσεις, και μάλλον έχει δίκιο:
Ακούτε με χαμηλωμένα μάτια περιμένοντας να περάσει η μπόρα.
Ευχαρίστως θα του ανακοινώνατε την παραίτησή σας.
Εξηγείστε για τα λάθη τονίζοντας τα θετικά της υπόλοιπης δουλειάς σας.
Τον αφήνετε να πιστεύει ότι έχει δίκιο.
7. Μια πόλη στην οποία θα μπορούσατε να εγκατασταθείτε:
Μεξικό.
Βερολίνο.
Σίντνεϊ.
Κάιρο.
8. Ο/η σύντροφός σας σας κάνει μία παρατήρηση:
Βγαίνετε προσβεβλημένος/η από το δωμάτιο.
Του/της απαριθμείτε τα δικά του/της «στραβά».
Του/της ζητάτε να σας εξηγήσει καλύτερα αυτά που σας προσάπτει.
Του/της λέτε ότι κάνει την τρίχα τριχιά.
9. Οι άλλοι ζηλεύουν συχνά:
Τις έξυπνες ατάκες σας.
Το πόσο ετοιμόλογος/η είστε.
Την αποφασιστικότητά σας.
Την υπομονή σας.
10. Οι γονείς σας σας ανακοινώνουν ότι έχουν ένα μεγάλο νέο για εσάς:
Γουρλώνετε τα μάτια και περιμένετε με ανυπομονησία να το ακούσετε.
Είστε σίγουρος/η ότι δεν θα είναι και τόσο σπουδαίο το νέο.
Τους ρωτάτε για να εκμαιεύσετε περισσότερα.
Τους λέτε ότι κάνουν σαν μικρά παιδιά




Αξιολόγηση Αθροίστε τα Α, Β, Γ και Δ των απαντήσεών σας και βρείτε σε ποια (ή ποιες, αν ισοβαθμείτε σε κάποιες) από τις παρακάτω κατηγορίες ανήκετε.

Περισσότερα Α
Ετών 0-12 
Μοιάζετε να έχετε παραμείνει προσκολλημένοι, συναισθηματικά τουλάχιστον, στην παιδική ηλικία. Αντιμε­τωπίζετε τη ζωή σαν μεγάλο παιδί, πότε με έξαψη κι ενθουσιασμό, πότε με ανασφάλεια και ανωριμότητα.
Σας πειράζει πολύ όταν οι άλλοι δεν προσέχουν, ή, αν σας κάνουν κριτική, νιώθετε αδικημένοι. Μάλλον δεν έχετε κόψει τον ομφάλιο λώρο και, ακόμη κι αν δεν το θέλετε, οι γονείς (ή αντίστοιχες γονεϊκές-αυταρχικές φιγούρες) ασκούν μεγάλη επιρροή επάνω σας. Στις παρέες σας σας αρέσει να είστε στο επίκεντρο της προσοχής. Ό,τι εμπειρίες έχετε αποκτήσει έως τώρα, φαίνεται πως δεν έχουν κατασταλάξει μέσα σας με τρόπο που να νιώθετε ότι μπορείτε να βασιστείτε σε αυτές.
Μία παρατήρηση Η ανασφάλειά σας μπορεί να είναι μερικές φορές (ή και συνεχώς) πηγή άγχους που σας δυσκολεύει τη ζωή.

Περισσότερα Β
Ετών 12-25

Η εφηβεία είναι μία δύσκολη αλλά και πολύ πλούσια και έντονη περίοδος της ζωής, από την οποία φαίνεται πως δεν θέλετε να αποκοπείτε οριστικά. Αισθάνεστε την ανάγκη να επαναστατείτε ενάντια σε ανθρώπους και καταστάσεις. Για εσάς, αυτό που αξίζει είναι οι έντονες συγκινήσεις, η διαφορετικότητα, η «δράση». Στις σχέσεις σας υπάρχουν αρκετά προβλήματα, γιατί δυσκολεύεστε να κάνετε συμβιβασμούς. Μάλλον η ζωή σάς «κακόμαθε» λίγο, γιατί η στάση σας δείχνει πως πιστεύετε ότι οι άλλοι σάς χρωστάνε: Να ανέχονται τα λάθη σας, να πηγαίνουν με τα νερά σας, να μη σας ζητάνε ευθύνες.
Μία παρατήρηση Όσο κι αν το αποφεύγετε ή το αναβάλλετε, κάποια στιγμή θα πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη του εαυτού και της ζωής σας. Γι' αυτό, αξίζει να καταλαγιάσετε έως ένα βαθμό τον εφηβικό σας οίστρο και να ωριμάσετε.

Περισσότερα Γ
Ετών 30-50

Βρίσκεστε (μέσα σας) στην ηλικία της λογικής και πρακτικής αντιμετώπισης της ζωής, στην περίοδο όπου υποτίθεται ότι οι άνθρωποι βρίσκονται στην αποκορύφωση της ώριμης ενεργητικότητας, της συμμετοχής, της λειτουργικότητας. Αντιμετωπίζετε τη ζωή σαν ερευνητής και σας αρέσει να ανακαλύπτετε τους ανθρώπους, αλλά μερικές φορές τους αντιμετωπίζετε πολύ εγκεφαλικά, σαν να είναι αντικείμενα προς μελέτη. Ίσως καμιά φορά το παρακάνετε, θέλοντας να «κατακτήσετε» τη ζωή και τον κόσμο γύρω, και ξεχνάτε ότι είναι καλό να αφήνεται κανείς πότε-πότε.
Μία παρατήρηση Αν η πραγματική σας ηλικία είναι μεγαλύτερη, τότε μάλλον αυτή η στάση ζωής σάς βοηθά και σας δίνει ενέργεια. Αν είστε νεότεροι ηλικιακά, τότε ίσως θα ήταν καλό πότε-πότε να συντονίζεστε με συνομηλίκους σας, για να μην κουραστείτε πριν την ώρα σας.

Περισσότερα Δ
Ετών 50-60

Σας αρέσει να αφήνετε τα πράγματα να κυλούν και να κρατάτε τις αποστάσεις σας από αυτά. Αποφεύγετε την υπερδραστηριότητα που επικρατεί στον κόσμο και αναζητάτε μέρη ήσυχα, όπου μπορείτε ελεύθερα να σκεφτείτε. Από τις πολλές και «σκόρπιες» σχέσεις, προτιμάτε μερικούς βαθείς δεσμούς, ενώ συχνά παίρνετε το ρόλο αυτού που ακούει, στηρίζει και συμβουλεύει τους άλλους. Δεν σπαταλάτε την ενέργειά σας προσπαθώντας να αντιπαλεύετε αυτά που συμβαίνουν, ούτε προσπαθείτε να πετύχετε πάση θυσία ένα σκοπό. Έτσι, λοιπόν, το άγχος και η αβεβαιότητά σας έχουν ελαττωθεί πολύ.
Μία παρατήρηση Η ζωή μοιάζει να σας έχει οδηγήσει γρήγορα στην ηλικία της σοφίας. Αυτή η πνευματική στάση σάς βοηθά να αντιμετωπίζετε τις δυσκο­λίες της ζωής με περισσότερη εμπιστοσύνη και λιγότερο φόβο. 

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης