Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Αδιέξοδη η προσπάθεια για τη μείωση του χρέους στις ΗΠΑ


Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί δεν κατέληξαν σε συμφωνία

Αδιέξοδη η προσπάθεια για τη μείωση του χρέους στις ΗΠΑΆδοξα έληξε η  πλέον φιλόδοξη, όπως χαρακτηρίστηκε, προσπάθεια για την τακτοποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, των ΗΠΑ. Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ανακοίνωσαν πως η ειδική δικομματική επιτροπή του Κογκρέσου, που είχε συγκροτηθεί ειδικά για να υπάρξει συμφωνία για τη μείωση του χρέους των ΗΠΑ, δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία.

«Μετά από ένα μεγάλο διάστημα μαχών επί των δημοσιονομικών, είναι ακόμη ένα σημάδι ότι οι Αμερικανοί Γερουσιαστές είναι πολύ περιχαρακωμένοι στα ιδεολογικά τους αναχώματα για να καταφέρουν να βρουν συμβιβαστική συμφωνία» γράφει το πρακτορείο «Reuters».

H «υπερ- επιτροπή» του Κογκρέσου, όπως ονομάστηκε, είχε προθεσμία μέχρι τις 23 Νοεμβρίου να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τη μείωση των κρατικών δαπανών κατά 1,2 τρισ. δολάρια σε βάθος 10 ετών. Όπως προβλέπει η οριακή συμφωνία του Αυγούστου, που έγινε στο παρά 1' μιας κήρυξης στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ, εφόσον δεν επετεύχθη συμφωνία, από το 2013 ξεκινούν αυτομάτως περικοπές κρατικών δαπανών που θα πλήξουν όλο το φάσμα των κρατικών δραστηριοτήτων: από τις αμυντικές και στρατιωτικές δαπάνες μέχρι τον προϋπολογισμό για την περίθαλψη και την εκπαίδευση.

Η μάχη Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, που τώρα αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, αναμένεται να κλιμακωθεί εν όψει των εκλογών του 2012.


Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης