Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Αποφύγετε τα κιλά των εορτών με 7 τρόπους

Αντί να «σηκώσετε» όλο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και να προσπαθήσετε να χάσετε τα περιττά κιλά με το νέο έτος, δοκιμάστε μια «νέα» μέθοδο:
μην πάρετε κιλά!

Φανταστείτε το: ξυπνάτε για να πάτε στη δουλειά μετά την ολιγοήμερη χριστουγεννιάτικη άδειά σας, πηγαίνετε να κουμπώσετε το στενό σας παντελόνι και… κουμπώνει! Ανεβαίνετε στη ζυγαριά και σας δείχνει ακριβώς το ίδιο βάρος που είχατε και πριν 3 εβδομάδες και στη δουλειά όλοι σας επαινούν για το πώς καταφέρατε να παραμείνετε ίδιοι μετά από το χριστουγεννιάτικο φαγοπότι – που συνεχίζεται για ημέρες…

Δεν θα ήταν μια ευχάριστη αλλαγή φέτος να προλάβετε το «κακό» πριν σας βρει και να αποφύγετε να περάσετε όλο τον Ιανουάριο σε δίαιτα και ψάχνοντας όλα τα διατροφικά site και περιοδικά για συμβουλές μεθεόρτιας… αποκατάστασης; Επειδή όλοι ξέρουμε την απάντηση, δείτε πώς μπορείτε να αντισταθείτε στο «θηρίο» που λέγετε χριστουγεννιάτικο γεύμα – και όλοι ξέρουμε πως δεν είναι ένα…

1. Φορέστε στενά ρούχα

Όπου κι αν σας καλέσουν φέτος για φαγητό – ακόμη και στο πάρτι του γραφείου – επιλέξτε να φορέσετε ρούχα που διαγράφουν ακριβώς το σώμα σας, είτε πρόκειται για παντελόνι ή για φούστα ή για φόρεμα, τα οποία μπορείτε να συνδυάσετε με μια ζώνη που δεν θα αφήνει κανένα… χαλαρό σημείο. Ο λόγος είναι πως όταν φοράμε ρούχα που μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση του σώματός μας, ελέγχουμε τον εαυτό μας καλύτερα όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού που θα καταναλώσουμε. Αν η σιλουέτα σας σας ευχαριστεί μέσα σε αυτά τα ρούχα, δεν θα θελήσετε να τη χαλάσετε – αν πάλι όχι, θα προτιμήσετε να τη βελτιώσετε, αντί να την οδηγήσετε στην κατηφόρα. 

2. Περιμένετε τουλάχιστον 20 λεπτά για να φάτε κάτι σε μια γιορτή

Μιλήστε με κόσμο, πείτε τα νέα σας και κοινωνικοποιηθείτε προτού αρχίσετε να «τσιμπολογάτε» τα ορεκτικά του πάρτι. Εκτός από λόγους ευγένειας – κανείς δεν συμπαθεί αυτόν που με το που μπαίνει σε ένα σπίτι το ρίχνει στο φαγητό και μιλάει ταυτόχρονα με γεμάτο στόμα – δίνετε λιγότερο χρόνο στον εαυτό σας για φαγητό και περισσότερο για… γνωριμίες.

3. Κρατήστε τα χέρια σας απασχολημένα

Μην τα σταυρώσετε στο στήθος σας σαν θυμωμένο παιδί. Μπορείτε, για παράδειγμα, να κρατάτε στο ένα χέρι το ποτό σας και στο άλλο μια χαρτοπετσέτα, κρατώντας τα και τα δύο μακριά από τον μπουφέ με τα καναπεδάκια και τα γλυκά, στα οποία όλοι ξέρουμε ότι δεν μπορείτε να αντισταθείτε. 

4. «Κόψτε» την όρεξή σας

Υποσχόμαστε ότι δεν θα το πούμε στη μητέρα σας που πάντα σας απέτρεπε από το να τσιμπήσετε το οτιδήποτε πριν το φαγητό για να μην σας «κόψει» την όρεξη. Εν προκειμένω, είναι προτιμότερο να πάτε σε ένα πάρτι με μισογεμάτο στομάχι, τρώγοντας νωρίτερα υγιεινά σνακ όπως π.χ. λίγη πράσινη σαλάτα ή 1 φρούτο ή 1 σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης και γαλοπούλα, παρά με άδειο και να μην ξέρετε τι να πρωτοφάτε. Όσο λιγότερη πείνα νιώθετε, τόσο περισσότερο θα επικεντρώσετε σε αυτά που πραγματικά επιθυμείτε να φάτε κι όχι σε ό,τι βρίσκεται μπροστά σας και τρώγεται.

5. Διατηρήστε το πρόγραμμά σας

Αν έχετε άδεια και σκοπεύετε να την περάσετε στον καναπέ τρώγοντας τα χριστουγεννιάτικα αποφάγια, μην το κάνετε. Φυσικά και θα επιτρέψετε στον εαυτό σας να χαλαρώσει, να κοιμηθεί και να τεμπελιάσει λίγο παραπάνω, αλλά ταυτόχρονα διατηρήστε τη φυσική σας δραστηριότητα κι αν δεν θέλετε να πάτε πάλι στο γυμναστήριο, φροντίστε να αυξήσετε το περπάτημά σας, να κάνετε λίγο ποδήλατο ή τζόκινγκ κ.ο.κ., έτσι ώστε να μην τεμπελιάσει μαζί με εσάς και ο μεταβολισμός σας. 

6. Διαχειριστείτε το στρες των εορτών

Ακόμη κι αν βρίσκεστε σε άδεια, οι οικογενειακές υποχρεώσεις, οι χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες, τα ψώνια κ.λπ. δεν παύουν να σας στρεσάρουν, προσπαθώντας να τα χωρέσετε όλα στις 2-3 ημέρες που δεν θα πάτε στη δουλειά. Ως γνωστόν, το στρες αυξάνει τους παλμούς και την αρτηριακή πίεση, σε πολλούς αυξάνει την τάση για κατανάλωση γλυκών και πρόχειρων, ανθυγιεινών τροφών, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει και την παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία τροφοδοτεί την εναπόθεση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Για να μην την… πατήσετε από το άγχος σας, εκτονωθείτε με διάφορες δραστηριότητες (π.χ. τρέξιμο, περπάτημα κ.λπ), κάντε στρέτσινγκ και αναπνοές που βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους και προσπαθήστε να τα δείτε όλα λίγο πιο χαλαρά – σε αυτό θα σας βοηθήσει ένα οργανωτικό πλάνο.

7. Ξεκινήστε από τώρα

Αν κερδίζατε 1 ευρώ για κάθε φορά που λέτε «Θα ξεκινήσω δίαιτα από αύριο», τώρα πιθανότατα θα είχατε καταθέσεις στην Ελβετία – το ίδιο ισχύει και για το «Θα ξεκινήσω δίαιτα από Δευτέρα». Επειδή, όμως, δεν κερδίζετε, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας είναι να μην περιμένετε το 2012 για να βάλετε τον επιθυμητό στόχο στο βάρος σας – κάντε το τώρα. Άλλωστε ξέρετε πως ποτέ δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για υγιεινή διατροφή (πάντα κάτι αποτρεπτικό θα σας συμβαίνει), γι’ αυτό θέστε τώρα τον στόχο σας και φροντίστε το επόμενό σας γεύμα να είναι ένα απ’ αυτά που θα τον κάνουν πραγματικότητα.

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης