Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Η ζωή μετά το τσιγάρο είναι πιο χαρούμενη

Οι άνθρωποι που διακόπτουν το τσιγάρο, όχι μόνο εμφανίζουν βελτίωση στην υγεία τους αλλά και στην ποιότητα ζωής τους, αναφέρει νέα έρευνα.

Η διακοπή είναι δύσκολη, αλλά αν κάποιος τα καταφέρει υπάρχουν πολλά οφέλη που μπορεί να μην έχει σκεφτεί, δήλωσε η ερευνήτρια Megan Piper...

Η Piper, του University of Wisconsin, δήλωσε ότι αν κάποιος νομίζει ότι θα έχει περισσότερο στρες, ότι η διακοπή θα επιδεινώσει το στρες στις σχέσεις του ή ότι θα νιώθει χειρότερα για πάντα, δεν αληθεύει.

Tα ευρήματα δεν συγκεκριμενοποιούν τη διαφορά σε ποσοστά. Παρόλα αυτά, δείχνουν κέρδος, δήλωσε. Τρία χρόνια μετά τη διακοπή, οι συμμετέχοντες που είχαν διακόψει ανέφεραν λιγότερους στρεσογόνους παράγοντες και βελτιωμένη διάθεση σε σχέση με όσους συνέχιζαν να καπνίζουν.

Η Piper θέλησε να δει αν θα επιβεβαιώνονταν υποθέσεις σχετικά με το ότι οι καπνιστές αισθάνονται καλύτερα μετά τη διακοπή

Ένας τρόπος είναι να κοιτάξει κάποιος τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι περιγράφουν την ποιότητα ζωής τους. Αυτό ενέχει παγίδες, δήλωσε η ερευνήτρια, καθώς η ποιότητα ζωής τείνει να μειώνεται καθώς γερνούν οι άνθρωποι. Ακόμα και έτσι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να εξετάσουν τάσεις διαχρονικά συγκρίνοντας ανθρώπους που συνέχιζαν να καπνίζουν με όσους διέκοψαν.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα ερευνών 1.504 ανθρώπων από το Wisconsin (58% γυναίκες, 84% λευκές) που έλαβαν μέρος σε έρευνα διακοπής του καπνίσματος που άρχισε μεταξύ 2005 και 2007.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 6 ομάδες ανάλογα με το μέσο που τους βοήθησε να διακόψουν, συνδυασμού τους ή εικονικού φαρμάκου, ενώ όλοι έλαβαν συμβουλευτική.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 3 χρόνια και εξέτασαν το αίμα τους για να διαπιστώσουν αν είχαν διακόψει. Ρώτησαν επίσης για την εικόνα του εαυτού, το επίπεδο ζωής, τις σχέσεις, τις φιλίες και άλλες παραμέτρους της ποιότητας ζωής.

Γενικά, η ποιότητα ζωής περιορίστηκε για τις 2 ομάδες, αυτούς που διέκοψαν και αυτούς που συνέχισαν, αλλά λιγότερο για όσους διέκοψαν. Πρόκειται για μικρές περαιτέρω επιστημονικές ενδείξεις ότι η εικόνα βελτιώνεται αν κάποιος ξεπεράσει τους 2 δύσκολους πρώτους μήνες.

Αν και τα ευρήματα δεν είναι αιτιατά, οι ερευνητές δήλωσαν ότι υποδεικνύουν πως η ικανοποίηση από τη ζωή θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο παρακίνησης για ανθρώπους που είναι διστακτικοί. Οι καπνιστές πεθαίνουν 13 ως 14 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τους μη καπνιστές, κατά μέσον όσο, αναφέρει το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων, των ΗΠΑ.

Η Linda Sarna, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λός ΄Αντζελες, συμφωνεί με το περιεχόμενο της έρευνας άσχετα από την αξία της διακοπής. Το μήνυμα είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας ή καρκίνου αλλά και για οφέλη. Θα ξεπεραστεί και η ποιότητα ζωής μάλλον θα είναι καλύτερη σε σχέση με πριν.

Το μήνυμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα που οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις για το 2012, δήλωσε. Θα μπορέσουν να ξεπεράσουν την απώλεια του καπνίσματος-την απώλεια αυτού του φίλου, του τσιγάρου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Annals of Behavioral Medicine.’

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης