Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Πράσινο φως για να δοκιμαστεί σε ανθρώπους το νέο εμβόλιο κατά του AIDS

Πράσινο φως για να δοκιμαστεί σε ανθρώπους το νέο εμβόλιο κατά του AIDS
Στη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους μπαίνει ένα νέο, πειραματικό εμβόλιο που υπόσχεται να καταπολεμήσει το AIDS με τον ίδιο τρόπο που το αντιγριπικό εμβόλιο καταπολεμά τη γρίπη.

Συγκεκριμένα, μετά από έρευνες 20 ετών, επιστήμονες από τον Καναδά με επικεφαλή τον Τσιλ-Γιονκ Κανγκ(φωτο) από το πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο, έλαβαν έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων να ξεκινήσουν τις δοκιμές του νέου εμβολίου σε 40 φορείς του ιού από τον προσεχή Ιανουάριο. Το «καινοτόμο» στοιχείο του νέο εμβολίου, που λέγεται SAV001, και συνάμα ελπίδα για την αποτελεσματικότητά του, είναι ότι περιέχει ολόκληρο τον ιό του AIDS με στόχο να προκαλέσει την ενεργοποίηση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.
Ως γνωστόν το AIDS, το σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας, οφείλεται σε ιό που πλήτει ακριβώς το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Μέχρι τώρα, η δημιουργία εμβολίων που περιέχουν ανενεργούς ιούς είχε χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στα εμβόλια κατά της γρίπης, της λύσσας, της πολυομυελίτιδας και της ηπατίδας. Ποτέ όμως σε εμβόλιο κατά του AIDS, αφού οι επιστήμονες δεν είχαν βρει τρόπο να κάνουν ανενεργό τον ιό μέσα στο εμβόλιο ώστε να είναι ασφαλής για τον άνθρωπο.
Οι Καναδοί επιστήμονες όμως, ανακάλυψαν μια μέθοδο για να τροποποιούν γενετικά τον ιό του AIDS ώστε να μην μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση της ασθένειας όταν χορηγείται στον άνθρωπο. Αυτό, σύμφωνα με τον δρ. Κανγκ, κάνει την ερευνητική ομάδα να ελπίζει ότι το εμβόλιο τους θα είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα εμβόλια της γρίπης, της ηπατίδιδας κλπ που χρησιμοποιούν την ίδια μέθοδο.





ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης