Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Τους Άφησαν Στο Έλεος Του Χιονιά Όλη Τη Νύχτα! – Εγκλωβισμένοι Κοντά Στην Κοζάνη Εκατοντάδες Οδηγοί – Κλειστά Ακόμη Τμήματα Της Εγνατίας

- 22 ώρες στο χιόνι εκατοντάδες οδηγοί στην παλιά Εθνική Κοζάνης-Γρεβενών και κάνεις δεν ασχολείται!

- Άνοιξε το τμήμα της Εγνατίας Γιάννενα-Θεσσαλονίκη
- Μόνο με αλυσίδες η κίνηση στην Πάρνηθα, από το Τελεφερίκ και πάνω
- Απαραίτητες οι αλυσίδες και τα χιονολάστιχα και στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας
- Κλειστά και σήμερα τα σχολεία σε Καστοριά, Φλώρινα, Κοζάνη, Γρεβενά και Πτολεμαΐδα
- Υποχωρεί από το απόγευμα η κακοκαιρία

Πέντε δάχτυλα χιόνι έπεσαν και ήταν αρκετά για να αποκαλύψουν και πάλι την ανοργανωσιά και την ξεροκεφαλιά του Έλληνα. Μέρες τώρα οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως έρχεται κακοκαιρία με χιόνια στα ορεινά. Κι όμως, κάποιοι αποφάσισαν να κινηθούν σε δρόμο όπου έπεφτε χιόνι, χωρίς να έχουν αλυσίδες μαζί τους. Και «κόλλησαν». Μαζί τους, όμως, «κόλλησαν» και εκατοντάδες άλλοι.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά ένας άνθρωπος έχασε και τη ζωή του! Οδηγός που είχε εγκλωβιστεί, κατέβηκε από το αυτοκίνητό του να δει τι συμβαίνει και μια νταλίκα τον παρέσυρε, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα!
Αλλά ακόμη κι αν φταίει αυτός που βγήκε στο δρόμο χωρίς αλυσίδες, που είναι άραγε εκείνοι που είναι αρμόδιοι να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς; Και γιατί έπρεπε εκατοντάδες οδηγοί να μείνουν εγκλωβισμένοι εδώ και 22 ώρες στην παλιά Εθνική Κοζάνης-Γρεβενών; Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους υπάρχουν και παιδιά. “Δεν έχουμε ούτε νερό” δηλώνουν οδηγοί που βρίσκονται στο σημείο, ενώ η βενζίνη έχει αρχίσει να τελειώνει αφού πολλοί ήταν εκείνοι που κράτησαν ανοιχτές τις μηχανές για να μπορούν να ζεσταθούν!
Σε άλλο σημείο της Κοζάνης, τα ανεμοσούρια εγκλώβισαν για ώρες περίπου 700 οδηγούς, αλλά εκείνοι κατάφεραν να απεγκλωβιστούν και τους μετέφεραν σε ξενοδοχεία της πόλης ή σε σχολεία.
Ακόμη και σήμερα το πρωί, τμήματα της Εγνατίας οδού στο ύψος της Κοζάνης παραμένουν κλειστά, ένα ακόμη μεγάλο ερώτημα που προκύπτει: πως ο πιο σύγχρονος δρόμος της χώρας έκλεισε με τα πρώτα χιόνια.
Με αλυσίδες και χιονολάστιχα γίνεται η κίνηση στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, ορεινό δίκτυο της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, ενώ και σήμερα δε θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Καστοριά, Κοζάνη, Φλώρινα, Γρεβενά και Πτολεμαΐδα.
30 χωριά στο Μουζάκι Καρδίτσας και άλλα 20 στο δήμο Αρδιταίας έμειναν χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες. Και σήμερα, επίσης, οι πτήσεις από το αεροδρόμιο Μακεδονία γίνονται με δυσκολία, αφού η ορατότητα δεν είναι καλή.
Προβλήματα από την κακοκαιρία υπάρχουν και σε Έβρο-Ροδόπη.
Με δυσκολία και μόνο με αλυσίδες γίνεται η κίνηση και στους δρόμους Λαμίας-Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα και Λαμίας-Καρπενησίου, κυρίως λόγω του παγετού.
Aντίθετα χωρίς αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας-’Αμφισσας, ενώ κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει στο εθνικό οδικό δίκτυο.
Σε ό,τι αφορά το επαρχιακό δίκτυο της Φθιώτιδας αναμένεται τα μηχανήματα των δήμων τις επόμενες ώρες να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία, κυρίως στο ορεινό δίκτυο.
Το χιόνι στην Ευρυτανία και στη δυτική Φθιώτιδα έχει ξεπεράσει τους 70 πόντους, ενώ στην περιοχή του Δομοκού τους 30 πόντους, ενώ από τους πρώτους πρωϊνές ώρες και μετά, συνολικά, παρατηρείται ύφεση της κακοκαιρίας.
Κανένα πρόβλημα στα λιμάνια 
Κανονικά εκτελούνται από το πρωί τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, αφού η ένταση των ανέμων σε αρκετές θαλάσσιες περιοχές έχει εξασθενήσει.
Το μοναδιό πρόβλημα είναι στην Καβάλα, όπου κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η ακτοπλοϊκή σύνδεση Πρίνου-Καβάλας.
Τι καιρό θα κάνει σήμερα
Από τα δυτικά και από το απόγευμα θα ξεκινήσει η υποχώρηση της κακοκαιρίας.

Στις 08:00 το πρωί, οι 5 χαμηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν:
ΣΙΑΤΙΣΤΑ -4°C
ΚΑΣΤΟΡΙΑ -3°C
ΦΛΩΡΙΝΑ -3°C
ΜΕΤΣΟΒΟ -3°C
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ -3°C
Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες στις 14:00
ΜΕΤΣΟΒΟ  -3°C
ΦΛΩΡΙΝΑ -2°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ  -2°C
ΣΙΑΤΙΣΤΑ  -2°C
ΚΑΣΤΟΡΙΑ -1°C 
Σύμφωνα με τον Τάσο Αρνιακό, περιμένουμε σχετική βελτίωση στα δυτικά με λίγες νεφώσεις δηλαδή στην Ηπειρο και στο βόρειο Ιόνιο, αλλά στη δυτική Στερεά Ελλάδα και στη δυτική Πελοπόννησο περιμένουμε τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά των περιοχών αυτών αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη όμως χώρα περιμένουμε βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας χώρας όπου τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι και έντονα. Η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση από το απόγευμα και από τα βόρεια και από τη νύχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ στο Ιόνιο, 6 με 8 μποφόρ στο Αιγαίο και στο βόρειο Αιγαίο ακόμη και 9 μποφόρ με προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση, -4 εώς 5 με 6 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα, 0 εως 12 βαθμούς στα κεντρικά, 7 εώς 12 στα νοτιότερα.
ΑΤΤΙΚΗ
Περιμένουμε νεφώσεις και βροχές το πρωί, αρχικά στα βόρεια του νομού και αργότερα σε όλη την Αττική όπου μαλιστά τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα, στο Κιθαιρώνα, στην Πεντέλη ενώ από το βράδυ θα χιονίσει και στις βορειότερες περιοχές του νομού από τα 600 με 700 μέτρα υψόμετρο και πάνω ενώ θα έχουμε χιονόστρωση από τα 800 μέτρα και πάνω δηλαδή και στον Υμμητό θα έχουμε χιόνια και στα γύρω ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς κελσίου αλλά στα βόρεια προάστια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι βοριάδες θα εξασθενήσουν λιγάκι και θα φτάσουν στον Ευβοϊκό τα 7 μποφόρ ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν 5 με 6 μποφόρ.


mychannel.gr

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης