Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Όταν η τεχνολογία γίνεται γελοία ή και επικίνδυνη.

Η ιστορία της τεχνολογίας δεν έχει να επιδείξει μόνο ένδοξες στιγμές. Ιδού ορισμένες συσκευές που προκαλούν ακατάσχετα γέλια.

Πλυντήριο πιάτων Houghton, 1850
Ο πρόγονος της ιδιαίτερα διαδεδομένης οικιακής συσκευής ήταν πνευματικό παιδί του Joel Houghton από τη Νέα Υόρκη. Ο Houghton έφερε την επανάσταση στην κουζίνα, φτιάχνοντας ένα ξύλινο κουτί με μια χειροκίνητη ρόδα που πέταγε νερό στα βρόμικα πιάτα. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της εφεύρεσής του υπήρξε απογοητευτική. Φήμες λένε πως τα πιάτα πλένονταν καλύτερα αν τα άφηνες στον κήπο και περίμενες να βρέξει!

Σφραγιστής φακέλου Reynolds, 1910
Ο απόλυτος σύντροφος του ορκισμένου επιστολογράφου. Πριν από έναν αιώνα, η εξ αποστάσεως επικοινωνία γινόταν μέσω ταχυδρομείου. Ο σφραγιστής Reynolds φιλοδοξούσε να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των ανθρώπων, περνώντας τον φάκελο μέσα από μια σειρά κυλίνδρων που «άπλωναν» την κόλλα και στη συνέχεια τον έκλειναν. Για κάποιον λόγο που ξεπερνά τη λογική, το «καινοτόμο» αυτό gadget απέτυχε!



Μασέρ µατιών, 1920
Μια εξαμβλωματική συσκευή που επέτρεπε στον τυχερό (;) χρήστη της να αερίζει το εσωτερικό των ορθάνοιχτων ματιών του, με αποτέλεσμα στιγμές «απόλυτης χαλάρωσης». Αν έχετε δει το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Kubrick, θα θυμάστε τη σκηνή όπου ο Alex φορούσε μια συσκευή που διατηρούσε τα μάτια του ανοιχτά. Ο μασέρ ματιών υπήρξε απείρως φρικτότερος...

Μηχανή ηλεκτροµασάζ Zodiac, 1930
«Δολοφονικές» συσκευές ευεξίας συνέχισαν να κατασκευάζονται και την επόμενη δεκαετία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δημιουργία των Thompson και Carper από το Liverpool. Αυτή περιελάμβανε μια λαβή από βακελίτη κι έναν ραβδωτό μεταλλικό κύλινδρο που κυλούσε πάνω στο δέρμα και προκαλούσε μικρές ηλεκτρικές εκκενώσεις. Αποτέλεσμα; Ηλεκτροσόκ χωρίς τέλος και εγκαύματα σε όλο το σώμα, όχι όμως και «καλύτερη κυκλοφορία του αίματος», όπως υποστήριζαν οι δημιουργοί.

Γυαλιά φωτιζόμενα, 1930
Ειδικά γυαλιά με δύο μικρούς λαμπτήρες στον σκελετό, που τροφοδοτούνταν από μπαταρία. Κάποιοι τα έβρισκαν χρήσιμα τη νύχτα, αρκεί βέβαια να μην έβρεχε, γιατί στην περίπτωση αυτή υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για ηλεκτροσόκ. Ευτυχώς, όμως, είχε ήδη δημιουργηθεί ο μασέρ ματιών,
10 χρόνια νωρίτερα! Δεν είναι υπέροχο να βλέπεις την τεχνολογία να αυτορυθμίζεται;

Κλουβί µωρών, 1937
Η εφεύρεση της Emma Read συνδυάζει πολλά fails σε ένα. Το κλουβί για μωρά ήταν μια μικρή φυλακή σε σχήμα σκυλόσπιτου, που εφάρμοζε στην εξωτερική πλευρά του παραθύρου. Έτσι, το μωρό έπαιζε σε εξωτερικό χώρο, ακόμη κι αν η οικογένεια ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα πολυκατοικίας. Το γεγονός ότι το μωρό βρισκόταν ουσιαστικά στον αέρα δεν ενοχλούσε ιδιαίτερα την κυρία Read και όσες μαμάδες επένδυσαν σε αυτό το «μνημείο» εφευρετικότητας.



Αυτόµατο όπλο Browning µε καµπυλωτή κάννη, 1953
Ήταν αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος, δηλαδή ένα τροποποιημένο M3 με στριφτή κάννη, το οποίο επέτρεπε στον ασυνείδητο στρατιώτη να πυροβολεί στα τυφλά γύρω από γωνίες. Οι Ρώσοι κομάντος χρησιμοποιούν σήμερα μια πιο εξελιγμένη έκδοση του όπλου αυτού, η οποία ενσωματώνει κάμερα για να βλέπει ο στρατιώτης το σημείο όπου πυροβολεί.


Οµπρέλα για τσιγάρα, 1954
Πώς γίνεται να καπνίζεις όταν περπατάς στον δρόμο, την ώρα που βρέχει καταρρακτωδώς; Είναι πολύ απλό: βάζεις στο τσιγάρο σου μια από τις ομπρελίτσες του κ. Robert Stern. Η ιδέα δεν υπήρξε ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλής, γιατί, όπως και να το κάνουμε, είναι γελοίο να κυκλοφορείς στον δρόμο καπνίζοντας μια ομπρελίτσα για κοκτέιλ.

Φορητή σάουνα, 1962
Είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να κάνουν σάουνα, αλλά δεν νιώθουν άνετα όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο με άγνωστους γυμνούς ανθρώπους. Πριν από μισό αιώνα έκανε την εμφάνισή της η φορητή σάουνα, μια τεράστια σακούλα σώματος που άφηνε απέξω μόνο το κεφάλι. Όσοι τη δοκίμασαν, κατάλαβαν πώς αισθάνεται το ρύζι
στα σακουλάκια του Μπαρμπα-Μπεν!

Αντικλεπτική τσάντα, 1963
Έχοντας πέσει άπειρες φορές θύμα ληστείας, ο John Rinfret αποφάσισε να απαλλαγεί από την κακοδαιμονία του. Οι κλειδαριές και τα λουκέτα δεν είχαν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά, οπότε έφτιαξε μια τσάντα η οποία, σε ώρα ανάγκης, άνοιγε από κάτω και άδειαζε όλο το περιεχόμενό της στο έδαφος με το τράβηγμα μιας αλυσίδας. Ο Rinfret φανταζόταν έναν κόσμο όπου ο κλέφτης θα αρπάζει την τσάντα, θα το βάζει στα πόδια, αλλά τελικά θα ανακαλύπτει ότι αυτή είναι άδεια. Όπως απέδειξε η συνέχεια, όμως, ο κόσμος του δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Μηχανή κουρέµατος µε ηλεκτρική σκούπα, 1970
Ο σουρεαλισμός ανέβηκε επίπεδο στις αρχές της δεκαετίας του ’70, χάρη σε έναν Νοτιοαφρικανό. Ο δαιμόνιος Jan Louw, λοιπόν, «πάντρεψε» μια μηχανή κουρέματος με μια μίνι ηλεκτρική σκούπα. Έτσι, οι κομμένες τρίχες δεν έπεφταν κάτω, αλλά κατέληγαν απευθείας στη σακούλα της σκούπας. Παραδόξως, ανάλογες συσκευές πωλούνται μέχρι σήμερα.


himaira

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης