Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Aδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και τραπεζών


Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων

Aδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και τραπεζώνΜπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αποφάσισαν χθες να εγκαταλείψουν την πρακτική συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) στους μηχανισμούς στήριξης των υπερχρεωμένων κρατών, ωστόσο αποδέχθηκαν ότι αυτό θα γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και όπου το Ταμείο θεωρεί πως πρέπει να μετάσχουν οι ιδιώτες επενδύτες.

Την ίδια στιγμή, σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το ελληνικό PSI plus. Πέρα από τα μεγάλα ερωτήματα για το εάν τελικά θα εισρεύσουν εγκαίρως τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά κράτη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας - τεκμαίρεται πως οι υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης τις επόμενες εβδομάδες θα δυσχεράνουν πολύ το PSI -, η ασυμφωνία μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των πιστωτών, για τους όρους του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων, εξακολουθεί να υφίσταται.

Το 24h.gr απευθύνθηκε στο IIF για το εάν τελικά θα βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για το PSI, για το εάν υπάρχει κάποια σοβαρή διαφωνία στις διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ της Επιτροπής Ιδιωτών Πιστωτών-Επενδυτών για την Ελλάδα και του ελληνικού Δημόσιου, και για το εάν οι συμφωνίες με τους ιδιώτες πιστωτές θα είναι εθελοντικές ή θα προτιμηθεί το υποχρεωτικό κούρεμα.

«Για όσο διάστημα οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, δεν θέλω να προϊδεάσω για το αποτέλεσμά τους. Θέλω, ωστόσο, να υπογραμμίσω ότι για την Επιτροπή Ιδιωτών Πιστωτών-Επενδυτών για την Ελλάδα, που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, είναι πολύ σημαντικό η τελική συμφωνία να είναι σε εθελοντική βάση», απάντησε χαρακτηριστικά ο Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του IIF, Φρανκ Βογκλ.

«Το κόστος της μη εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους, θα είχε ως αποτέλεσμα μια κρατική χρεοκοπία χώρας της ζώνης του ευρώ. Αυτό, υπό την οπτική της δημοσιονομικής μετάδοσης και της πιθανής διακοπής της πρόσβασης στην αγορά για πολλές χώρες της Ευρωζώνης, θα ξεπερνούσε κατά πολύ οποιοδήποτε οριακό όφελος της επιπλέον μείωσης του χρέους», είναι η θέση του IIF.

Η σαφέστατα επιφυλακτική, για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων, απάντηση του εκπροσώπου του Ινστιτούτου επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι τα πράγματα βρίσκονται σε αδιέξοδο και πως οι ευρύτερες εξελίξεις έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου. Με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τη χώρα μας.







newsbeast.gr

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης