Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Όμορφο σώμα με τη δύναμη του νου


Καθημερινές δραστηριότητες μετατρέπονται σε ασκήσεις γυμναστικής

Όμορφο σώμα με τη δύναμη του νουΣκεφτήκατε ποτέ ότι αν αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε το σώμα σας σε ημερήσια βάση και δεν αρκείστε στο να το «κουβαλάτε» κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα μπορέσετε όχι μόνο να το ομορφύνετε, αλλά και να αναβαθμίσετε την υγεία σας;

Αυτή η «αλλαγή» μπορεί σίγουρα να επιτευχθεί μέσω μιας τακτικής και σωστής άσκησης, αλλά και μέσα από καθημερινές σωματικές δραστηριότητες που είναι εφικτό να πάρουν τη μορφή αποτελεσματικής άσκησης, φτάνει μόνο να το σκεφτείτε!

Ξεκινήστε με το να αντιλαμβάνεστε και να ελέγχετε απλές κινήσεις που συνηθίζεται να πραγματοποιείται αυθόρμητα, όπως για παράδειγμα το σήκωμα ενός βάρους, το ανέβασμα της σκάλα ή το βάδισμα σας και δοκιμάστε να εκτελέσετε τις κινήσεις αυτές βάσει των θεμελιωδών αρχών της γνωστής σε όλους μεθόδου εκγύμνασης Pilates (ή αλλιώς Contrology).

Οι οδηγίες είναι απλές:
Πρώτα απ’ όλα παρατηρήστε το σώμα σας και προσδιορίστε το κέντρο του.

Σύμφωνα με τη μέθοδο Pilates, το κεντρικό σημείο στο κορμί μας ονομάζεται Power house (ή κέντρο παραγωγής δύναμης) και αποτελείται από τη μεγάλη ομάδα των μυών που «τυλίγουν» το σώμα κάτω από τη γραμμή της μέσης.
Ειδικότερα, πρόκειται για τους μυς που περιβάλλουν την κοιλιά, το κάτω μέρος της πλάτης, τους γοφούς και τους γλουτούς μας.

Αυτοί οι μυς ζητούν την προσοχή μας, αφού χρειάζεται να είναι πάντα δυνατοί για να μας στηρίζουν!

Αρκεί να προσέξετε τον τρόπο που κάθεστε και σηκώνεστε για να διαπιστώσετε ότι ‘ρίχνετε’ το περισσότερο βάρος σας σε αυτήν ακριβώς την περιοχή.

Αυτό σίγουρα προκαλεί περιττό φορτίο στους μυς της μέσης και έχει ως αποτέλεσμα τον πόνο ή και τον τραυματισμό, την λανθασμένη στάση του σώματος, αλλά πολλές φορές και τη δημιουργία του αντιαισθητικού ‘σωσίβιου’ στην περιοχή τη κοιλιάς.

Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν φτάνει μόνο να δυναμώσετε το κέντρο σας, τόσο μέσω της άσκησης, όσο και μέσα από τις καθημερινές σας σωματικές δραστηριότητες.

Για να δυναμώσετε το κέντρο - Power house, συγκεντρωθείτε στους μυς που το αποτελούν και εστιάστε στο να τραβάτε συνεχώς τον αφαλό προς την σπονδυλική στήλη.

Όσο πιο βαθιά βυθίζεται το στομάχι σας προς τη σπονδυλική στήλη, τόσο πιο προστατευμένη είναι η πλάτη σας και τελικά τόσο ποιο σωστή στάση σώματος έχετε.

Επιπλέον, φανταστείτε ότι τεντώνετε το πάνω μέρος του κορμιού σας μακριά από τους γοφούς, σαν να σας σφίγγει ένας κορσές (σκεφτείτε ότι ψηλώνετε!).

Συνηθίστε αυτή την ιδέα και κάντε ένα βήμα παραπάνω προσπαθώντας να ξεκινάτε και να καταλήγετε κάθε κίνηση που εκτελείτε από και προς το κέντρο σας.

Έχετε υπόψη ότι η ενέργεια και η δύναμή σας πρέπει να αρχίζει από εκεί και να ρέει προς τα άκρα, συντονίζοντας τις κινήσεις σας.

Μην ξεχνάτε ότι όταν οι κινήσεις σας είναι συντονισμένες, αποκτάτε αυτομάτως ποιότητα, ευκαμψία και φυσική χάρη που σίγουρα αντανακλώνται στον τρόπο που κινείστε αλλά και στον τρόπο που ζείτε γενικότερα.

Στον έλεγχο και το συντονισμό των κινήσεων βασικό ρόλο παίζει και η αναπνοή σας.

Αν αναπνέετε γρήγορα και επιφανειακά ή σφιγμένα και σπασμωδικά ή αν «κρατάτε» την αναπνοή σας, ειδικά σε φάσεις έντονης προσπάθειας, κάνετε σοβαρά λάθη και οφείλετε να τα διορθώσετε, αντιστρέφοντας όλα τα παραπάνω.

Η εισπνοή σας θα πρέπει να είναι πλήρης από τη μύτη, ώστε να ενεργοποιεί και να αναζωογονεί το σώμα, ενώ η εκπνοή σας εξίσου πλήρης και από το στόμα, ώστε να αποβάλλει το μολυσμένο αέρα από το βάθος των πνευμόνων σας.

Μάλιστα, η πλήρης εισπνοή και η πλήρης εκπνοή του αέρα ωθεί τους μυς να ενεργοποιηθούν (Τζόζεφ Πιλάτες).

Συνοψίζοντας, σας προτείνουμε να κάνετε ένα απλό τεστ ενώ βαδίζετε:
Έχοντας υπόψη σας και εφαρμόζοντας όλα όσα αναφέραμε, εστιάστε την προσοχή σας στην περιοχή της κοιλιάς σας και προσέξτε πόσο έντονη είναι η αίσθηση σε αυτή την περιοχή.

Δεν νιώθετε σαν να γυμνάζετε τους κοιλιακούς σας σε κάθε σας βήμα;

Είναι προφανές ότι το μυαλό είναι τελικά αυτό που δίνει την εντολή στο σώμα να δράσει και η δύναμη του είναι τεράστια.

Η γενική συμβουλή μας λοιπόν είναι να χρησιμοποιείτε τη δύναμη του νου με σκοπό να δυναμώνετε το σώμα σας, την υγεία σας, και τελικά τον ίδιο σας τον εαυτό!






Πηγή: antigiransi.com

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης