Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Η «νέα ευρωζώνη» των Μερκοζί


El Pais: Προβληματισμός για το γαλλογερμανικό σχέδιο

Η «νέα ευρωζώνη» των ΜερκοζίΈντονο προβληματισμό για την έκβαση της υλοποίησης του γαλλογερμανικού σχεδίου για την ευρωζώνη διατυπώνει σε άρθρο της η ισπανική εφημερίδα El Pais παραθέτοντας και τα χαρακτηριστικά της «νέας ευρωζώνης». 

Ο Νικολά Σαρκοζί θέλει να «αναγεννήσει» την Ευρώπη. Σκοπεύει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη στην ΕΕ και για το σκοπό αυτό, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ώστε να τεθεί επί τάπητος η «γαλλογερμανική πρόταση για την εξασφάλιση του μέλλοντος της Ευρώπης» αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την El Pais τα «χαρακτηριστικά της νέας Ευρωζώνης» είναι τα εξής:

Νέα συνθήκη: Η γαλλογερμανική σύγκλιση θα προχωρήσει σε μεταρρύθμιση της ατελούς Συνθήκης της Λισαβόνας.

Επανεξέταση της Συνθήκης Σένγκεν: Η Ευρώπη έχει κάνει αίτηση στο πλαίσιο της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας για επανεξέταση της επίμαχης Συνθήκης, καθώς δε μπορεί να ελέγξει τα εξωτερικά της σύνορα, πράγμα που δε μπορεί να συνεχιστεί.

Αλληλεγγύη, αλλά με σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία: Η Ευρώπη δεν αποτελεί επιλογή αλλά αναγκαιότητα, όπως σημείωσε ο Σαρκοζί.

Χρυσός κανόνας και κυρώσεις: Αυτό είναι το ενδεικτικότερο στοιχείο που προβλέπει μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία βάσει του «χρυσού κανόνα» αναφορικά με το δημόσιο έλλειμμα. Κάθε χώρα της Ευρωζώνης θα πρέπει να υιοθετήσει απόλυτα ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Συνεργασία, αλλά όχι μειωμένη κυριαρχία: Ο Γάλλος Πρόεδρος υποστήριξε ότι οι περισσότερες αποφάσεις θα απαιτούν «ειδική πλειοψηφία» και όχι ομοφωνία, όπως γίνεται μέχρι σήμερα σε ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής, απορρίπτοντας απορρίπτοντας τα περί απώλειας της εθνικής κυριαρχίας.

Περισσότερη δουλειά και για περισσότερα χρόνια: Αύξηση στις ώρες εργασίας και μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά όρια προβλέπονται, σύμφωνα και με τις μέχρι στιγμής κινήσεις της γαλλικής κυβέρνησης, με το Σαρκοζί να κάνει λόγο για «ακριβό τίμημα της συνταξιοδότησης στο 60ό έτος στη γαλλική οικονομία».




 newsbeast.gr

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης