Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΓΕΥΜΑ

Χριστούγεννα. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες μέρες μέσα σε αυτή την εορταστική περίοδο που είμαστε όλη μέρα σπίτι και μαγειρεύουμε, περιμένοντας κόσμο από το πρωί μέχρι το βράδυ για αρμένικη βίζιτα με φαγητά, ποτά, επιτραπέζια,
αστειάκια, θαλπωρή και μπόλικες μυρωδιές και γεύσεις. Προσωπικά μου είναι έντονη η μυρωδιά του φρεσκοκαθαρισμένου χαλιού και των γυαλισμένων επίπλων με overlay (χε χε), η οποία κατά τις 12:00-13:00 άρχιζε να αναμιγνύεται με ευωδιές από μελομακάρονα, κουραμπιέδες, ψητό χοιρινό, γεμιστή γαλοπούλα, δίπλες, σοκολατάκια, (αυτά με το μαρασκίνο μέσα) που σιγά σιγά στριμώχνονται στον μακρόστενο μπουφέ ο οποίος θαρρείς πως σου χαμογελάει από τους απρόσμενους μα καλοδεχούμενους επισκέπτες. Πολύχρωμες εικόνες και σκιές από τα φωτάκια του Χριστουγεννιάτικου δέντρου κι αυτό το αστέρι που δεν λεει να στερεωθεί στην κορυφή του δέντρου, ολοκληρώνουν το σκηνικό της Χριστουγεννιάτικης συγκέντρωσης που αρκετές μέρες προετοιμάζαμε. Ώρα 14:00 και όλα αυτά έρχονται να ενωθούν με τις μυρωδιές και τα αρώματα των φίλων μας που έχουν αρχίσει να καταφθάνουν για το εορταστικό μας τσιμπούσι.


ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ ΑΚΑΤΑΛΗΛΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΥ ΦΑΓΟΠΟΤΙΟΥ.
Αρχίζει να σουρουπώνει κι ενώ απολαμβάνουμε την ζεστή σοκολάτα και τα γλυκάκια που μας έχουν φέρει οι φίλοι, αρχίζουμε τα επιτραπέζια λίγο πριν δούμε όλοι μαζί την εορταστική ταινία που όλο και κάποιο κανάλι έχει προγραμματίσει για το απόγευμα. Βράδιασε πια και αποχαιρετιζόμαστε δίνοντας ραντεβού για τις επόμενες μέρες. Οι φίλοι μας απομακρύνονται, κι εμείς τους χαιρετάμε από την εξώπορτα κοιτάζοντας το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο (αχ αυτό το αστέρι με τίποτα δεν στέκει) λίγο θολά βέβαια γιατί η υγρασία έχει νοτίσει τα τζάμια και τα χρώματα από τα φωτάκια μπερδεύονται μεταξύ τους ή ήπια λίγο παραπάνω. Έχει σημασία; Μπααα!

Για τους φίλους μας που θα έρθουν νωρίτερα εκείνη την ημέρα για καφεδάκι και για να βοηθήσουν ή για τα Χριστουγεννιάτικα πρωινά και απογευματινά καφεδάκια μας, δοκιμάστε την συνταγή μου για σοκολατομπισκότα,Double Chocolate Cookies
 

Ξεκινάμε με μια πολύ νόστιμη και παραδοσιακή σούπα και πικαντικες λωρίδες κοτόπουλου για ορεκτικά. 

Goulash

Υλικά:
  • 500 γρ. βοδινό κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 500 γρ. κρεμμύδια τριμμένα
  • 2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
  • 3 κουταλιές πάπρικα
  • Λίγο αλάτι και πιπέρι
  • 2 μεγάλα καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 μεγάλο ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • ½ λίτρο ζωμό βοδινού (κύβος knorr) 
  • 3 πατάτες κομμένες σε κυβάκια
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο με τα κοτσάνια μαζί
Εκτέλεση:

  • Ζεσταίνετε το λάδι σε βαθιά κατσαρόλα και τσιγαρίζετε το κρέας με το κρεμμύδι κρατώντας την σκεπασμένη.
  • Προσθέτετε το αλάτι, την πάπρικα, το καρότο και αφήνετε να πάρουν μια βράση.
  • Στη συνέχεια, προσθέτετε το κρασί, τα ντοματάκια, το ζωμό βοδινού και αφήνετε να βράσουν για μια ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά.
  • Τέλος, προσθέτετε την πατάτα και το μαϊντανό και βράζετε για άλλα 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
  • Ανοίγετε ένα φύλλο έτοιμης σφολιάτας, σερβίρετε την σούπα σε μεγάλη πυρίμαχη σουπιέρα (γάστρα) και την σκεπάζετε την σφολιάτα.
  • Περίπου 1 ώρα πριν σερβίρετε την σούπα, αλείφετε την σφολιάτα με κρόκο αβγού και ψήνετε την σούπα στον φούρνο (180 βαθμοί) μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα χωρίς να ξεραθεί.

Λωρίδες Κοτόπουλου με Τσένταρ και Μπέικον

Υλικά:
  • 6 φιλέτα κοτόπουλου κομμένα σε λεπτές λωρίδες
  • 1 κιλο τυρί τσένταρ
  • ½ κιλό μπέικον 
  • Αλεύρι
  • Φρυγανιά τριμμένη
  • 3 κρόκοι αβγών αραιωμένοι με λίγο νερό
  • Κόκκινο πιπέρι
  • Αλάτι
  • Μαντζουράνα, ρίγανη
Εκτέλεση:
  • Περνάτε τις λωρίδες διαδοχικά από το αβγό , μετά από αλεύρι, μετά ξανά από το αβγό και μετά από την φρυγανιά μέχρι να πανάρετε όλες τις λωρίδες. 
  • Τοποθετείτε πάνω σε αλουμινόχαρτο και στη συνέχεια μέσα σε πυρέξ όπου τις πασπαλίζετε με ρίγανη και μαντζουράνα.
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά (στον αέρα, γκριλ) στους 180-200 βαθμούς και τα στριφογυρνάτε 1-2 φορές να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις πλευρές. 
  • Μέχρι να ψηθούν λιώνετε σε μπεν μαρι το τυρί, κόβετε το μπέικον σε κύβους και το τσιγαρίζετε μέχρι να γίνει τραγανό.
  • Το προσθέτετε στο τυρί, ανακατεύετε και περιχύνετε το κοτόπουλο αμέσως μόλις βγει από το φούρνο.
Δεν χρειάζεται να το σερβίρετε σε πιατέλα, και με το πυρέξ μια χαρά είναι, άντε! 

Συνεχίζετε με μια ευπαρουσίαστη και πρωτότυπη σαλάτα για να καθαρίσετε απο τις προηγούμενες γεύσεις πριν προχωρήσετε στις επόμενες.

Χριστουγεννιάτικη Σαλάτα

Υλικά (για το Dressing):
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 1 κουταλιά μαγιονέζα
  • 1 φλιτζάνι cottage cheese
  • Αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • 3 κουταλιές worcestershire sauce
Υλικά (για την σαλάτα):
  • ρόκα (αρκετή ανάλογα τα άτομα) κομμένη σε μέτρια κομμάτια
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 10 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα (κομμένα στα 4) 
  • 3 κουταλιές κοπανισμένα καρύδια
  • 2 αβοκάντο κομμένα σε κυβάκια
  • ¼ τυρί μοτσαρέλα τριμμένη
Εκτέλεση:
  • Απλώνετε την ρόκα σε μια μεγάλη πιατέλα και την αλατίζετε ελαφρά.
  • Αδειάζετε τα κάστανα και τα καρύδια από πάνω.
  • Πασπαλίζετε με μαϊντανό και απλώνετε την μοτσαρέλα.
  • Αναμειγνύετε τα υλικά του dressing, περιχύνετε την σαλάτα και τρίβετε πιπέρι από πάνω.
Πάμε λοιπόν στο κυρίως πιάτο 

Χοιρινό με Μήλα, Κάστανα, Δαμάσκηνα και σάλτσα Μαυροδάφνης

Υλικά:
  • 6 φιλέτα ψαρονέφρι κομμένα σε ροδέλες (2 ½ κιλά περίπου) 
  • 1 ½ κιλό κάστανα κομμένα στα 2 (τα βράζετε και ξεφλουδίζετε) 
  • 3 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 1 ποτήρι (νερού) μαυροδάφνη
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½ κουταλάκι κανέλα
  • 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • 20 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 2 μήλα (κομμένα σε μικρά κομμάτια) 
  • ½ κουταλάκι κορν φλάουρ (προαιρετικά) 
  • 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
Εκτέλεση:
  • Μουλιάζετε για 20 λεπτά περίπου τα μήλα, τα δαμάσκηνα και τα κάστανα (τα κάστανα μόνο 5 λεπτά) σε αρωματικό τσάι.
  • Τσιγαρίζετε το 1 κρεμμύδι, προσθέτετε το χοιρινό και αφήνετε να ροδίσει, αλατοπιπερώνετε.
  • Σβήνετε με το 1/3 μαυροδάφνης προσθέτετε τα φύλλα δάφνης, την ντομάτα και αφήνετε να σιγοβράσει.
  • Λίγο πριν σβήσετε την φωτιά, ρίχνετε την κανέλλα, την ζάχαρη και λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 
  • Τσιγαρίζετε τα αλλά δυο κρεμμύδια στο φρέσκο βούτυρο, προσθέτετε τα δαμάσκηνα, τα μήλα και τα κάστανα και μετά από 5 λεπτά σβήνετε με την υπόλοιπη μαυροδάφνη και με δυο κουταλιές από το τσάι στο οποίο μούλιασαν τα δαμάσκηνα, τα μήλα και τα κάστανα.
  • Χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε να δέσει η σάλτσα (προσθέτετε το κορν φλαουρ σε περίπτωση που θέλετε να δέσει πιο σύντομα).
  • Αφού δέσουν τα υλικά μεταξύ τους, τα αδειάζετε στην κατσαρόλα με το χοιρινό, και αφήνετε να πάρουν μια δυο βράσεις προκειμένου να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους.
Συνοδεύετε με ζεστό πουρέ που από πάνω θα τον έχετε πασπαλίσει με λίγη μοτσαρέλα, βασιλικό και λίγη από την σάλτσα που φτιάξατε.


Για γλυκό στο τέλος προτείνω το παρακάτω κέικ:

Κέικ (brownie) Σοκολάτας με Martini

Υλικά (για το κέικ):
  • 2 αβγά
  • 300 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 3 βανίλιες
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κούπες σοκολάτα Cadbury
  • 1 ποτηρι martini bianco
  • ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Υλικά (για την sauce σοκολάτας):
  • 500 γρ. κουβερτούρα (λιωμένη σε μπεν μαρί)
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 φλιτζάνι martini bianco
  • Μια πρέζα καγιέν ή τσίλι(επηρεασμένος από την ταινία Chocolat) 
Εκτέλεση:

  • Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα κέικ ή φορμάκια.
  • Χτυπάτε την ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
  • Προσθέτετε το αλεύρι, το μπεικιν και τη σοκολάτα.
  • Ρίχνετε το βούτυρο και τέλος το martini.
  • Ανακατεύετε και αδειάζετε το μείγμα στην φόρμα.
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά.
Εκτέλεση (για την sauce σοκολάτας):
  • Ζεσταίνετε την κρεμά γάλακτος και την προσθέτετε μαζί με το martini και το καγιέν στην λιωμένη κουβερτούρα.
  • Αφήνετε να κρυώσει το κέικ και κατόπιν απλώνετε σε ολο το κέικ την sauce σοκολάτας.
Σας προτείνω ενα κόκκινο κρασί μπρούσκο για το φαγητό και για το τέλος καφεδάκι ή λιωστε 5 σοκολατάκια σε μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και απολαύστε μια πηχτή και ζεστή σοκολάτα.

Meeeeerry Christmaaaas , Ho ho ho ho!!!
















greekcook.gr

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε LIKE και μοιράσου το με τους φίλους σου

Δείτε Επίσης